GALERIE FOTO „Strigăte şi şoapte“, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat, în turneu în Coreea de Sud
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-strigate-si-soapte-o-productie-a-teatrului-maghiar-de-stat-realizeaza-un-turneu-in-coreea-de-sud/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează un turneu la Seul, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte“, regizat de Andrei Şerban. Cele patru reprezentaţii vor avea loc la Teatrul Naţional din Coreea de Sud.

Un articol de Andrada Văsii|30 aprilie 2013

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează un turneu la Seul, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte“ de Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban. Cele patru reprezentaţii vor avea loc la Teatrul Naţional din Coreea de Sud.

Acesta este al doilea turneu pe care Teatrul Maghiar de Stat Cluj îl întreprinde în Coreea de Sud, după cel din 2011 cu ,,Richard III’’ de William Shakespeare, regizat de Gábor Tompa. La cele trei reprezentaţii din LG Arts Center cu  spectacolul ,,Richard III-lea’’ au fost prezenţi în jur de 2 500 de spectatori.

Teatrul Naţional din Coreea a fost înfiinţat în anul 1950, şi, de şase decenii, joacă un rol foarte important în viaţa culturală a ţării. În cadrul Teatrului funcţionează trei companii: Compania Naţională Coreeană „Changgeuk“, Compania Naţională de Dans a Coreei şi Orchestra Naţională a Coreei.

Un spectacol multipremiat

Spectacolul ,,Strigăte şi şoapte’’ a avut premiera în ianuarie 2010. În acelaşi an, ,,Strigăte şi şoapte” a primit premiul UNITER pentru ,,Cel mai bun spectacol”, Andrei Şerban a luat premiul pentru ,,Cea mai bună regie”, iar Bogdán Zsolt a primit premiul pentru ,,Cel mai bun actor în rol principal”.

Spectacolul a participat la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul Internaţional de Teatru din Plzen (2010), Festivalul Internaţional de Teatru din Belgrad (2011), Festivalul Naţional de Teatru (2010 şi 2011), Teatrul Vígszínház din Budapesta (2012).

În decorul minuţios şlefuit creat de Carmencita Brojboiu, care a reprodus cu fidelitate şi costumele din film, spectacolul ,,Strigăte şi şoapte’’, recent premiat la Galele UNITER, va fi multă vreme un reper al teatrului de artă, pe care în România de azi, stăpânită de obsesii mult prea mărunte şi hidoşenii „realiste“, îl întâlnim din ce în ce mai rar.

Doina Papp

Revista 22

Info:

Turneul are loc în perioada 28 aprilie – 6 mai 2013.

Foto credit: Daniela Dima

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

13
/12
/16

Seară specială la librăria Humans (Cișmigiu), joi, 15 decembrie, de la ora 19.00, prilejuită de lansarea unui... “audiobook picat din stele, cadou pentru sărbători pline de descoperiri și lumi posibile: Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry, în lectura Oanei Pellea”. La întâlnirea organizată de Humanitas sunt așteptați Oana Pellea, Dan C. Mihăilescu, Lidia Bodea și Marieva Ionescu.

13
/12
/16

Emanuel Pârvu, membru al juriului care a selectat zece actori tineri pentru spectacolul aniversar al Teatrului Metropolis, este convins că noua generație de actori poate fi încurajată prin șansă. La rândul său, își amintește în rândurile care urmează cum la început de drum a avut ocazia de a învăța de la oameni de teatru precum Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și, mai ales, Liviu Ciulei.

13
/12
/16

Un program exclusiv Beethoven va atrage melomanii întotdeauna. O astfel de ofertă repertorială are Sala Radio vineri, 16 decembrie 2016, când Orchestra Naţională Radio, dirijată de Gerd Schaller, avîndu-l ca solist pe Horia Mihail, va interpreta Uvertura Coriolan, op. 62, Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră, op. 37, Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68 – Pastorala.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Astăzi, 12 decembrie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru perioada ianuarie-martie 2017 a stagiunii Orchestrelor şi Corurilor Radio, care se întorc în forţă cu o serie de concerte pe placul iubitorilor muzicii clasice, jazz-ului sau folclorului.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

10
/12
/16

In pragul verii si al Zilei Copilului, pe 27 mai, Sala Palatului se va transforma intr-un regat de gheata. Alaturi de solisti, orchestra si cor, copiii si adultii vor pleca intr-o aventura de neuitat pentru a aduce vara inapoi, odata cu premiera productiei originale Disney „Regatul de gheata”.

10
/12
/16

La începutul epocii regulamentare, în noiembrie 1832, autorităţile statului au simţit nevoia creerii unei publicaţii (Buletinul Oficial), prin care să comunice populaţiei „punerile la cale, măsurile, orânduirile de slujbe, hotărârile de judecată şi poruncile” din diferitele ramuri administrative, ca şi dispoziţiile legislative după care „să se povăţuiască fiecare”.