George Ivașcu: „Ilie Gheorghe ne-a lăsat nostalgici și reflexivi(…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-ilie-gheorghe-ne-a-lasat-nostalgici-si-reflexivi/

Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe… George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis un mesaj în care îşi exprimă regretul faţă de moartea actorului Ilie Gheorghe, „colosală prezenţă artistică”.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 aprilie 2018

Ilie Gheoghe, cunoscut pentru roluri ca Faust şi Caţavencu, a murit la vârsta de 77 de ani.

„Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe. Clipa plecării lui, intempestivă improvizaţie, îl identifică încă o dată cu spiritul shakesperian, lăsând definitiv captivă memoria colectivă acelor personaje zidite parcă în viziunea originară a autorului. Ilie Gheorghe, colosală prezenţă artistică, a permanentizat repere solide pentru traseele interpretative viitoare.

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

Fie că vorbim de inteligenţa artistică remarcabilă în minuţioasa construcţie a lui Caliban – cel atât de aplaudat în Anglia -, de Prospero, de Aaron din Titus Andronicus ori de minunatul Sir Toby, Ilie Gheorghe va rămâne personalitatea accentuată şi adânc pătrunzătoare, care a ştiut să făurească cu sufletul şi mintea, personaje inubliabile precum Faust şi Caţavencu şi Harpagon”, a transmis ministrul.

El a continuat: „Micşorând cercul celor proteici şi olimpieni, s-a aşezat precum Iona, dincolo, lasând în urma sa doar ecoul. Ilie Gheorghe a fost un bun coleg şi profesor, un partener de scenă ideal, un om generos şi dăruit. Ne-a lăsat nostalgici, reflexivi, obligându-ne să vedem, în tăcerea celor copleşiţi de regrete, până la ultimul spectacol din festival. Mereu şi mereu”.

Recompensat de UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011, cu premiul pentru întreaga activitate, Ilie Gheorghe este cunoscut şi din filme ca „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete) şi serialele TV, precum „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Foto: Ilie Gheorghe , George Ivașcu – facebook

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?