Glume cu substrat social în cea mai nouă expoziție de la Celula de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/glume-cu-substrat-social-in-cea-mai-noua-expozitie-de-la-celula-de-arta/

Pe 8 septembrie, în spaţiul-acvariu din B-dul Carol nr. 53 a avut loc vernisajul expoziţiei Cavalry Delivery a tânărului artist Emanuel Matei, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2022

Expoziția deschide discuția despre o revoltă ludică, este cel de-al doilea eveniment solo al artistului și va putea fi văzută până pe 24 septembrie, la orice oră.

„Matei Emanuel este un cavaler care poartă o armură din zilele noastre și se lansează în forță pe scena turnirurilor artei contemporane românești. Artist emergent cu o viziune originală, recognoscibilă, ironizează apucăturile noastre consumeriste și pune spre lume o oglindă în care se reflectă prin suprapuneri, arsenalul din dotarea unui cavaler medieval și estetica unor produse de serie din zilele noastre. În fond ce e nou sub soarele și norii istoriei? Au evoluat comportamentele omenești de-a lungul acestui parcurs cronologic și istoric sau ne mână lucruri similare?! Creațiile sale hibride, din punct de vedere vizual, se situează între sculptură și design, fără a avea un scop altul decât cel artistic și poartă un rol moralizator asupra moravurilor societății actuale (universale?).

Prin intervenția creatoare a artistului, spațiul Celulei de Artă devine dioramă într-un imaginar muzeu de istorie, în care sculpturile prezente iau naștere din deturnate obiecte comune, alimente supradimensionate, moi mijloace de transport călărite de un luptător foarte important. O geantă folosită la livrarea alimentelor se transformă ludic într-o spadă marcată cu simboluri „heraldice”, adevărată armă personalizată a cavalerului luptător (cu ideile). Artistul cavaler își propune să ne livreze prin arta sa, glume cu substrat social și imagini de luptă ironic redirecționate către lume”, a spus Raluca Ilaria Demetrescu, curatoarea expoziției.

Născut în 2001 București, Matei Emanuel este student în anul al III-lea la UNARTE, Sculptură. Cavalry Delivery de la Celula de Artă este al doilea său eveniment solo, primul – Matei Știrbei are loc la Galeria Știrbei 47. Participă la expozițiile: Art in Progress 2 – The Institute, Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului- Carol 53, Flori și oameni. Homo homini flos est – Contemporan Hair Space, Când arta întâlnește religia – Art Safe, Lust is in the Air – The Institute

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de ~ 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din București, Celula de artă a susținut peste 120 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.