Good Things Await” a câștigat Marele Premiu Pelicam 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/good-things-await-a-castigat-marele-premiu-pelicam-2015/

Povestea fermierului Niels Stokholm care îşi îngrijeşte ferma lui biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiţiei principale a Pelicam 2015 format din fostul comisar european Dacian Cioloş, regizoarea Farida Pacha şi André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Agricultorul de peste 80 de ani este protagonistul documentarului “Good Things Await”/”Lucurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) care a câștigat marele premiu la cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Regizoarea Phio Ambio a primit un premiu de 1.500 de euro oferit de Primăria Tulcea.

“După deliberări îndelungi, juriul a decis să acorde premiul festivalului din acest an unui film pentru capacitatea de a evidenția un mesaj universal printr-un subiect tratat în toată complexitatea sa. Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic și realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizației să se hrănească în armonie cu natura”, a explicat Dacian Cioloș.

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealiști agricultori din Danemarca. El conduce ferma biodinamică împreună cu soția sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Dar nu toată lumea este pasionată de Thorshøjgaard și metodele holistice folosite. Autoritățile și birocrația amenință să închidă ferma. Regizoarea Phie Ambo urmărește lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care urmează acest mod de a face agricultură, ci printre primii.

Primăria Municipiului Tulcea a oferit premiul cel mare. “În calitate de cetățean, dar și de reprezentant al Primăriei, aștept deja cea de-a cincea ediție a festivalului internațional Pelicam. Filmele și evenimentele conexe au adus beneficii semnificative în primul rând informaționale și educaționale, cetățenii au cunoscut activitatea oamenilor din alte țări, din toate colțurile lumii dar și abordarea acestor oameni față de natură. Pentru Tulcea este un eveniment prin care orașul nostru este promovat, e un eveniment în care se atrage atențoa asupra acestui ținut mirific, Delta Dunării, asupra valorilor și potențialului deltei. Pentru Tulcea acest festival reprezintă o revitalizare a cinematografiei pentru că din păcate în Tulcea nu sunt cinematografe de ani buni”, a spus, la rândul său, Ștefana Zibileanu, directoarea Direcției de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea.

Filmul “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014) a câștigat secțiunea Black Sea Docs, a decis juriul format din Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație al Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Ei au apreciat portretizarea cu umor a relațiilor dintre oamenii din jurul Mării Negre. Producătorul Gerd Haag a urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul care constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro oferite de Cinelab și 500 de euro oferiți de Asociația Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

În “Tristia: A Black Sea Odyssey”, regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări. Peisajele se întind din Crimea în Caucaz, de la coasta nordică a Turciei la Delta Dunării. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă.

Juriul Black Sea Docs a acordat și un premiu special filmului “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) care arată efectele transformării urbane în Instanbul, unde blocurile înalte de sticlă “îngroapă” casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a urcat pe scenă pentru a primi distincția.

Dintre filmele de scurt metraje înscrise în competiție, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson a ales filmul “Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks și Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere și a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, cunoscut sub numele de “Râul Morții”, care trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate în Santiago. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Național al Cinematografiei.

Juriul categoriei de scurt metraje a mai acordat un premiu special filmului “Wild Boar”/”Mistreț Sălbatic” (Olanda, 2013) pentru “un film realizat impecabil care explorează zonele gri ale relației dintre oameni și celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice”, după cum a motivat juriul. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.

Șase elevi din Tulcea coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie au desemnat câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives. Acesta este filmul “Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014), povestea pionierului în agricultură Cary Fowler se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câștigat 500 de euro oferiți de ViaSat.

Bilanțul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanți la proiecțiile de filme, ateliere, expoziție foto, concert, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat și în 2015 în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.