Google şi-a schimbat logo-ul pentru a o omagia pe Clara Schumann
https://www.ziarulmetropolis.ro/google-si-a-schimbat-logo-ul-pentru-a-o-omagia-pe-clara-schumann/

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.   Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. […]

Un articol de |13 septembrie 2012

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.

 

Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. Părinţii săi au divorţat pe când Clara avea doar patru ani.

Tatăl Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorită pasiunii sale pentru muzică a învăţat să cânte la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cântăreaţă şi pianistă.

Friedrich Wieck i-a acordat întreaga atenţie Clarei, datorită talentului ei muzical. Wieck îi preda el însuşi fiicei sale şi făcea lucrul acesta cu mare succes, fapt dovedit şi de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare apariţie.

Clara Schumann era modelul metodelor sale pedagogice de învăţare a pianului, metode care i-au făcut pe muzicieni ca Robert Schumann şi Hans von Bülow să devină pianişti de concert remarcabili. Abia după ce influenţa tatălui s-a diminuat, Clara Schumann a început să cânte în concertele sale şi piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach şi Robert Schumann. Înainte, piesele din repertoriul său erau alese de tatăl artistei şi cuprindea lucrări ale unor compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles şi Henri Herz.

În martie 1828, pe când avea opt ani, Clara l-a întâlnit pe Robert Schumann, care era cu nouă ani mai în vârsta ca ea. Schumann a admirat talentul Clarei şi a început să ia lecţii de la tatăl acesteia.

Clara a debutat public pe când avea doar de nouă ani, într-un concert susţinut la Leipziger Gewandhaus. La vârsta de 18 ani, Clara a susţinut o serie de recitaluri în Viena, din decembrie 1837 până în aprilie 1838.

În 1839, Robert Schumann şi Clara Wieck au cerut autorităţilor acordul de a se căsători fără a fi necesar acordul tatălui Clarei. Ei s-au căsătorit în 12 septembrie, la o zi înainte de cea de-a 21-a aniversare a Clarei.

Viaţa de familie a celor doi a fost însă marcată de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor şi Robert Schumann au murit, iar soţul şi unul dintre fiii lor şi-au sfârşit viaţa într-un azil.

Clara Schumann a suferit un accident vascular cerebral în 26 martie 1896 şi a murit pe 20 mai 1896, la vârsta de 76 de ani.

 

Sursa: Mediafax

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.