Google şi TVR au lansat o colecţie de materiale video online dedicată Revoluţiei Române din 1989
https://www.ziarulmetropolis.ro/google-si-tvr-au-lansat-o-colectie-de-materiale-video-online-dedicata-revolutiei-romane-din-1989/

TVR şi Google au lansat joi, în parteneriat, o colecţie online de materiale video şi texte sub titlul „Căderea Cortinei de Fier”, dedicată Revoluţiei din 1989, un proiect la care televiziunea publică a lucrat timp de şapte luni şi care este disponibil pe platforma Google Cultural Institute. Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al televiziunii publice, a […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

TVR şi Google au lansat joi, în parteneriat, o colecţie online de materiale video şi texte sub titlul „Căderea Cortinei de Fier”, dedicată Revoluţiei din 1989, un proiect la care televiziunea publică a lucrat timp de şapte luni şi care este disponibil pe platforma Google Cultural Institute.

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al televiziunii publice, a spus, la conferinţa de presă de prezentare a proiectului, organizată joi la sediul TVR, că „acest prim parteneriat dintre TVR şi Google vine într-un moment în care piaţa online se află în plină expansiune”. Considerând, totodată, că noul proiect Google „face din arhiva TVR o reprezentare mondială”, Săftoiu subliniază că instituţia pe care o conduce este pregătită pentru difuzarea de conţinut online pe portalul TVR Plus.

Proiectul demarat de Google şi TVR are la bază crearea, pentru comunitatea online din întreaga lume, a oportunităţii de a viziona momente istorice.

„Materialele puse la dispoziţie de TVR – prima televiziune din lume care a transmis o revoluţie în direct – sunt acelea nevăzute, nedifuzate până acum, sunt grupate în patru colecţii, care au fost aglutinate de o echipă a TVR timp de şapte luni”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Este vorba despre:

  • „Timişoara, primul oraş liber” – care se concentrează pe momentul izbucnirii revoltei împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist. Colecţia conţine povestea protestului faţă de evacuarea pastorului reformat Laslo Tokes şi oferă detalii despre cele două zile de manifestaţii în primul oraş care s-a opus regimului;
  • „Bucureşti, Oraşul Victoriei” – protestele din 21 şi 22 decembrie 1989, când o „întâlnire populară” s-a transformat într-o revoluţie, iar dictatorul a fugit cu elicopterul, în timp ce revoluţionarii au ocupat clădirea Comitetului Central;
  • „Revoluţia Română, transmisă în direct” – care prezintă principalele momente ale primei revoluţii transmise în direct, cu materiale video ce conţin diferite anunţuri, zvonuri, acuzaţii de terorism şi ilustrează atmosfera şi tensiunea acelor momente;
  • „Procesul şi execuţia” – imagini video şi texte despre arestarea, procesul şi execuţia cuplului Ceauşescu.

Colecţia „Căderea Cortinei de Fier” nu se doreşte a fi un comentariu, o analiză a acelor evenimente, ci să fie un punct de vedere independent, care să lase alegerea interpretării fiecăruia dintre cei care o accesează. Colecţia a fost creată prin colaborarea cu istorici, curatori de muzee şi posesori de arhive care au folosit documente, materiale video şi fotografii ale evenimentelor.

Dan Bulucea, Country Manager la Google România, consideră onorant parteneriatul cu TVR şi apreciază profesionalismul echipei televiziunii publice.

„Este un proiect special, pentru că este pentru prima dată când România este obiectul unei astfel de lansări la nivel mondial. Momentul ales nu este întâmplător, ci marchează 23 de ani de la Revoluţie”, a spus acesta în conferinţa de presă de joi.

Steve Crossan, Head of Cultural Institute – Google, cu sediul la Paris, se declară entuziasmat cu privire la colecţia referitoare la Revoluţia Română din 1989. „Viziunea noastră este să oferim acces la cunoaşterea şi explicarea culturii. Dincolo de postarea online a materialelor, foarte importantă este şi prezentarea fiecărei poveşti. Sperăm ca în cadrul acestui proiect să lucrăm atât cu producători, cât şi cu istorici sau oameni obişnuiţi”, a declarat acesta.

„Platforma Google Cultural Institute este un construct extrem de modern, care acoperă o parte foarte importantă de povestire. Tot ce este postat aici nu reprezintă date istorice seci, ci sunt poveşti ample. Există un timeline care poartă online către perioada istorică respectivă, platforma putând fi accesată mult mai facil”, a explicat Bogdana Butnar, coordonatorul proiectului din partea Google România.

Platforma este disponibilă în mai multe limbi, inclusiv română, întregul conţinut fiind diseminabil prin reţelele de socializare. Astfel, toţi cei care accesează platforma Google Cultural Institute pot citi texte, viziona fotografii – cea mai mare parte dintre ele obţinute prin scanare de filme -, având la dispoziţie şi date despre locul şi contextul în care au fost făcute imaginile.

Iniţial, materialele aflate la dispoziţia echipei TVR au însumat 300 de ore, dintre care 100 de ore au fost filmări propriu-zise. În urma unei selecţii riguroase, pe platforma Google Cultural Institute au fost postate materiale ce acoperă 52 de ore.

„Acesta este al şaptelea proiect online lansat anul acesta de echipa online a TVR. În urma discuţiilor de la Google, am început să ne documentăm şi am dat de o arhivă a TVR cu sute de minute de la Revoluţie şi, după o selecţie, am ajuns la patru colecţii. Sunt momente rare, nu ştiu dacă unice, dar se poate vedea, de exemplu, momentul primei emisii a Revoluţiei, de la TVR, care avea loc în Studioul 4. S-au folosit imagini scanate de pe pelicule de 16 mm, filmate de operatorii TVR”, a spus Dorian Stoica, coordonatorul proiectului din partea TVR.

Cei care decid care sunt materialele care sunt încărcate pe platforma online şi care sunt difuzate sunt proprietarii lor, care deţin în exclusivitate drepturile pentru ele, nefiind astfel vorba despre un transfer de proprietate.

În ceea ce priveşte aspectul financiar, atât reprezentanţii Google, cât şi cei ai TVR au spus: „Nu există niciun fel de aspect comercial legat de acest produs; în niciun fel aceste materiale nu sunt monetizate”.

Google Cultural Institute este o platformă online lansată anul trecut, care prezintă expoziţii ale marilor evenimente ale secolului al XX-lea, printre care teme referitoare la Holocaust şi la Nelson Mandela. „Unul dintre criteriile pentru a prioritiza noile teme ţine de impactul pe care acestea îl au”, au precizat reprezentanţii Google România.

 

Sursa: Mediafax

09
/03
/17

O expoziție inedită a avut vernisajul pe 8 martie, la Centrul Cultural Casa Artelor, o expoziție intitulată „Mama. Eseu despre iubire”, în cadrul căreia 21 de artiști s-au lăsat fotografiați de Cătălina Flămînzeanu, alături de mamele lor.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.

09
/03
/17

Într-o zi de 9 martie  (2006) înceta din viaţă îndrăgita cântăreață Laura Stoica, în urma unui grav accident rutier.  Artista participase la un recital la Urziceni, cu ocazia zilei de 8 Martie şi se întorcea la Bucureşti, la bordul unui automobil condus de logodnicul său  Înainte de localitatea Sineşti, un alt autovehicul a intrat pe contrasens lovindu-i în plin pe aceștia. 

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

08
/03
/17

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 8 martie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „Marele Gorsky“ de Vesna Goldsworthy, flamboaianta poveste pereche a romanului-cult al secolului XX, „Marele Gatsby“. Romanul „Marele Gorsky“ a fost nominalizat, în 2015, la Bailey's Women Prize for Fiction şi a fost numit de Financial Times „cea mai frumoasă ficţiune a anului 2015“.

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.

08
/03
/17

Andra, Smiley, Direcția 5, Connect R și Pepe se numără printre artiștii care vor concerta, în această seară, în Piața Universității oferind astfel un mărțișor muzical femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie. De asemenea, Fotbaliștii echipei Dinamo vor sărbători Ziua Femeii, la Mega Mall, în cadrul unui eveniment dedicat doamnelor și domnișoarelor, în timp ce la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), grupul "I quattro alti" vor propune publicului stiluri muzicale diverse, de la clasic la modern sau rock.

07
/03
/17

INTERVIU. Mihai Călin (49 de ani) lucrează de peste două decenii la Naționalul bucureștean. E un actor apreciat (premiat de UNITER acum doi ani pentru rolul Caliban din „Furtuna”). L-am văzut de multe ori în ultimul timp și – comit o indiscreție – a fost singurul actor la care am avut permanent senzația că e din ce în ce mai bun.

07
/03
/17

Face parte din generația tânără de actori și este absolventă a Facultății de Teatru, secția actorie, a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, precum și a masteratului, unde i-a avut profesori pe Ion Cojar, Adrian Titieni, Liviu Lucaci și Gelu Colceag.

07
/03
/17

Înscrierile pentru concursul de proiecte ”9G la TNB”, care se adresează tinerilor creatori de teatru, absolvenţi ai facultăţilor de profil, cu vârsta de până în 35 de ani, neangajaţi în instituţii de spectacol, se pot face în perioada 7 martie-7 aprilie, anunţă Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti.

07
/03
/17

Într-o zi de 7 martie se stingeau din viaţă Stanley Kubrick, unul dintre cei mai inovativi, vizionari și influenți regizori de film, Aristotel, faimosul filosof al Greciei Antice. Tot într-o zi de 7 martie se năştea compozitorul francez Maurice Ravel.

07
/03
/17

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura în acest an în perioada 20 – 29 octombrie 2017, la Bucureşti. Director artistic şi selecţioner al Festivalului va fi şi în acest an criticul de teatru Marina Constantinescu.