”Hai să (re)descoperim Rusia împreună” – Zilele Culturii Ruse, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/haideti-sa-redescoperim-rusia-impreuna-zilele-culturii-ruse-la-bucuresti/

În luna noiembrie a acestui an, la Bucureşti va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediţie. Sub moto-ul ”Haideţi să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

Cu acest prilej, Centrul Rus a pregătit două spectacole de teatru, create de Pavel Tihomirov – actor, regizor la Casa Centrală a Actorului A. A. Iablocikina.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse 2015 va avea loc marți, 3 noiembrie, ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, cu spectacolul de teatru rus ”Câteva zile din viața domnișoarei Liuba Otradina” („Vinovați fără vină”; Prologul) de clasicul dramaturgiei ruse din secolul al XIX, A.N. Ostrovski.

Spectacolele vor fi in limba rusa cu subtitrare in romana.

Cel de-al doilea spectacol va avea loc pe 4 noiembrie tot la la Teatrul de pe Liscani din București – „File dintr-un caiet ars” Zilele Culturii Ruse(schițe dramatice despre Serghei Esenin și femeile sale).

De asemenea, va avea loc un master-class pe temele lui Anton Cehov, „Livada cu vișini”, voce scenică cu actorul și profesorul Academiei de teatru din Sankt-Petersburg, Dmitri Coșmin.

Vor venii artiști renumiți din cadrul Teatrului Academic de artă din Moscova Maxim Gorki, care este condus de directorul artistic, Artistă a poporului a URSS T. V. Doronina.

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc si el la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa.

Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta expoziție este rodul unei colaborări fructuoase dintre muzeul rus şi român, începute in 2013.

Vizitatorii pot găsi obiecte dăruite la nunta în Nordul Rusiei.  Intrarea este pe baza de bilet.

Vernisajul Expoziției de pictură a artiștilor plastici ruși la Centrul Rus de Știința si cultura, va avea loc pe 10 noiembrie, la 18.00, la București, Bulevardul Lascăr Catargiu, nr.50, în sălile de expoziție ale Centrului.

Iar pe 11 si 12 noiembrie, de  la ora 17.00, are loc un atelier de pictură ca profesori din Federaţia Rusă.

Vor fi expuse peste 80 de tablouri de pictori ruşi, renumiți artiști plastici, la fel ca şi tablourile elevilor lor – copii din familii defavorizate, dar talentate. Intrarea este liberă.

Festivalul de Film Rus se va lansa tradițional la cinema Studio, Bd. Magheru nr. 29, București, prin proiecția celui mai recent film al lui Nikita Mihalkov – ”Insolația”, nominalizat pentru premiul Oscar, și ca omagiu jubileului de 70 de ani a regizorului, pe 19 noiembrie, la ora 19.00.

Festivalurile de film rus, care se bucură de un mare interes al publicului bucureștean, se țin deja de câțiva ani buni, de altfel făcând parte din Zilele culturii ruse în România.

În programul Festivalului producţii recente, filme pentru copii, desene animate si filmul documentar despre ruşi-lipoveni. Întrarea e pe baza de bilet.

Foto: Zilele Culturii Ruse – facebook.com/ZileleCulturiiRuseOficial?ref=hl

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?