Lansare de carte despre oraș: au fost publicate tezele de doctorat ale Cătălinei Ioniță și Mihai Alexandru
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-despre-oras-au-fost-publicate-tezele-de-doctorat-ale-catalinei-ionita-si-mihai-alexandru/

Joi, 10 iunie, la ora 18:00, are loc lansarea cărţilor care au la bază cercetările de doctorat despre dezvoltarea oraşelor semnate de Cătălina Ioniţă şi Mihai Alexandru. Evenimentul va putea fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook UrbanEye.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2021

Cartea „Golul ca instrument conceptual de investigare a organicității orașului postindustrial” s-a născut din fascinația Cătălinei Ioniță pentru spațiile în așteptare (golurile urbane) și a potențialului lor de dezvoltare. Personajul principal este însuși orașul zilelor noastre, orașul post-industrial privit dincolo de stereotipurile profesionale și convențiile comode. Cătălina Ioniță caută un posibil răspuns la starea de declin și abandon a orașelor care și-au clădit o parte din existență pe principiile societății industriale și care acum sunt în căutarea unei noi paradigme. Cartea reafirmă puterea de adaptare a orașului prin resurse proprii, cu ajutorul unor elemente latente, prea puțin vizibile, ascunse în cotidian, ignorate sau considerate simple ”consumabile”. Golul urban, un personaj aparent secundar, face să se vadă sensul major al unei sustenabilități a orașului care nu mai trebuie căutată în marile politici costisitoare, demagogice și utopice.

În „Policentralitate și coerența metropolitană”, Mihai Alexandru studiază starea de policentralitate a spațiului intra-metropolitan și modul în care ea intervine în conturarea stării de coerență a marilor orașe. Cartea se înscrie într-o paradigmă a urbanului explicată printr-o difuzie a centralității într-o pluralitate de centre la nivel intra-metropolitan, în care rolul centrului orașului trebuie reevaluat, invalidând scenariul disoluției totale și irecuperabile a urbanului și a centralității sale.

Ambele teze de doctorat au fost susținute în anul 2014, sub coordonarea Prof. Dr. Arh. Alexandru M. Sandu, la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Evenimentul de lansare va avea loc la Cărturești Modul, iar accesul se face pe bază de invitație, locurile fiind limitate din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Lansarea va fi însă transmisă LIVE pe pagina de Facebook a UrbanEye Film Festival.

Participă: prof. dr. arh. Alexandru M. Sandu, conf. dr. arh Liviu Ianăși și conf. dr. arh. Angelica Stan. Discuția va fi moderată de Monica Sebestyen.

Cele două volume se găsesc în rețeaua Cărturești și pot fi comandate online. Cărțile au fost publicate de Asociația ARTA în dialog în memoria celor doi autori care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv. Publicațiile au fost realizate în parteneriat cu Asociația MKBT și sunt co-finanțate de AFCN. Proiectul este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

Mihai Alexandru (1981-2015) a fost urbanist, iar în cei peste 8 ani de experiență profesională și în cercetarea doctorală încheiată în 2014 a fost interesat de rolul centralității și coeziunii urbane pentru calitatea vieții în orașe. Începând cu 2007 a fost asistent al Facultății de Urbanism (UAUIM). Activitatea de cercetare și profesională, completate printr-un stagiu în cadrul Grandlyon (Lyon – DGDU) în 2008 și prin stagiul de cercetare doctorală de la ETSAB Barcelona în 2012, s-a concretizat prin publicarea de cărți despre peisaj și planificare strategică, prin diverse articole în reviste științifice și prelegeri la conferințe internaționale. Din 2008, Mihai a fost membru al Colegiului de Redacție al revistei Urbanismul Serie Nouă și expert atestat al Registrului Urbaniștilor din România (RUR). În 2014 a fost co-fondator al organizației hibrid MKBT:Make Better ce activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane, iar în 2015, a devenit membru al Consiliului Superior al RUR și Vice-Președinte al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România.

Cătălina Ioniță (1981-2015) a fost arhitect-urbanist și manager cultural. A studiat arhitectura și urbanismul în București și și-a consolidat cunoștințele în cadrul programelor de mobilitate în Paris și Barcelona. Activitatea de cercetare și profesională s-a concretizat prin publicarea de cărți și articole și prin prelegeri la conferințe internaționale. Începând cu 2010 a fost asistent al Facultății de Urbanism (UAUIM), iar în 2015 a fost asistent universitar invitat al Facultății de Arhitectură din Bergen (BAS). În 2014 a fost co-fondator al organizației hibrid MKBT:Make Better ce activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane, si co-fondator al Festivalului de Film UrbanEye. Cătălina a fost membru al Ordinului Arhitecților din România (2009), Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR) (2013) și al Federației Internaționale pentru Locuire și Planificare Urbană (IFHP) (2013).

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.