HAINELE CELE NOI ALE ÎMPĂRATULUI – Un spectacol croit pe măsură și o nouă premieră la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/hainele-cele-noi-ale-imparatului-un-spectacol-croit-pe-masura-si-o-noua-premiera-la-teatrul-ion-creanga/

Stagiunea estivală de la Teatrul Ion Creangă aduce o nouă premieră în calendarul văraTIC şi o nouă incursiune în universul poveştilor clasice: „Hainele cele noi ale împăratului” – un spectacol croit pe măsura micuţilor spectatori cu vârsta între 3 şi 6 ani. Premiera are loc sâmbătă, 21 august, ora 10:00, la Sala Mică a Teatrului, în format indoor, urmând ca duminică, 5 septembrie, spectacolul să fie reluat outdoor, la ora 18:00, în Amfiteatrul VăraTIC din grădina Casei Eliad.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2021

Sub direcția de scenă a regizoarei Ioanei Petre și cu un scenariu de Radu Crăciun, care presară versuri pline de umor în povestea lui Hans Christian Andersen, spectacolul livrează o întreagă paletă de dungi, buline și nuanțe fine, dar și întâmplări nemaiîntâmplate care vor provoca imaginația copiilor. Pentru că eroul poveștii, măritul Împărat, preferă aplauzele și complimentele, visând tot mai multe haine noi, colorate și bine apretate, ignorând nevoile împărăției. Iar atunci când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, Împăratul are parte de o surpriză.

De o surpriză se vor bucura și micuții spectatori, pe măsură ce finalul se dezvăluie a fi unul deschis, în care copiii sunt invitați să aleagă o cale de rezolvare a conflictului. Împărtășind din viziunea sa asupra spectacolului, Ioana Petre a declarat: „Ne-am obișnuit într-atât cu goliciunea așa-zișilor împărați cărora le cedăm responsabilitatea de a ne conduce încât am ajuns sa îi tolerăm astfel. Compensăm căutând la rândul nostru imaginea unei iluzorii perfecțiuni, menită să ascundă lipsurile noastre. Spectacolul propune ca Împăratul să fie confruntat și pune la dispoziția copiilor un final deschis, aceștia putând decide astfel soarta împărăției.”

Universul scenic este completat cu ajutorul costumelor și decorurilor create de scenograful Andrei Răduț, care surprind fascinația Împăratului (interpretat de Vlad Lință) pentru țesături fine și broderii de calitate, în timp ce muzica antrenantă compusă de Radu Mihalache și mișcarea scenică semnată de Claudian Șiman punctează relația dintre Împărat și cei doi sfetnici A-bun și A-ham (interpretați de Carmen Palcu și Tudor Morar), dar și dintre aceștia din urmă și spectatori.

Noua producție intră astfel în repertoriul Teatrului Ion Creangă, urmând unei serii de povești clasice care au avut premiera în 2021, precum „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”, „Cei trei purceluși” și „Fata babei și fata moșului”, o direcție propusă pentru a readuce în atenția publicului titluri îndrăgite din literatura clasică pentru copii. Despre acest demers artistic, Gabriel Coveșeanu, Managerul Teatrului Ion Creangă, a declarat:

„O poveste din vechime, așezată pe un calapod care răspunde așteptărilor micuților spectatori de astăzi, păstrând morala – sau miezul basmului, dar învăluindu-l în straturi de sens profund conectate la actualitatea noastră. Aceasta este structura pe care am urmărit-o atunci când am decis să adaptăm Hainele cele noi ale împăratului – și aceasta este viziunea pe care am căutat s-o aplicăm în alegerea titlurilor pe care le-am abordat în ultima perioadă. Pentru că experiența ne-a dovedit că trebuie să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra textelor clasice, asupra acelor opere care au marcat literatura pentru copii și care păstrează o considerabilă forță și vitalitate și astăzi, la zeci sau sute de ani de la publicare. Ce ne rămâne nouă de făcut este să găsim cheia potrivită pentru lectură – ceea ce nu-i deloc ușor. Dacă am reușit și de data aceasta, vă invit să vedeți.”

Biletele pentru premiera de la Sala Mică (21 august) și pentru reprezentația outdoor din Amfiteatrul VăraTIC (5 septembrie) au fost puse în vânzare prin rețeaua Entertix și Myticket. Mai multe detalii se pot obține de la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă – tel. 0767 934 374.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă