HAINELE CELE NOI ALE ÎMPĂRATULUI – Un spectacol croit pe măsură și o nouă premieră la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/hainele-cele-noi-ale-imparatului-un-spectacol-croit-pe-masura-si-o-noua-premiera-la-teatrul-ion-creanga/

Stagiunea estivală de la Teatrul Ion Creangă aduce o nouă premieră în calendarul văraTIC şi o nouă incursiune în universul poveştilor clasice: „Hainele cele noi ale împăratului” – un spectacol croit pe măsura micuţilor spectatori cu vârsta între 3 şi 6 ani. Premiera are loc sâmbătă, 21 august, ora 10:00, la Sala Mică a Teatrului, în format indoor, urmând ca duminică, 5 septembrie, spectacolul să fie reluat outdoor, la ora 18:00, în Amfiteatrul VăraTIC din grădina Casei Eliad.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2021

Sub direcția de scenă a regizoarei Ioanei Petre și cu un scenariu de Radu Crăciun, care presară versuri pline de umor în povestea lui Hans Christian Andersen, spectacolul livrează o întreagă paletă de dungi, buline și nuanțe fine, dar și întâmplări nemaiîntâmplate care vor provoca imaginația copiilor. Pentru că eroul poveștii, măritul Împărat, preferă aplauzele și complimentele, visând tot mai multe haine noi, colorate și bine apretate, ignorând nevoile împărăției. Iar atunci când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, Împăratul are parte de o surpriză.

De o surpriză se vor bucura și micuții spectatori, pe măsură ce finalul se dezvăluie a fi unul deschis, în care copiii sunt invitați să aleagă o cale de rezolvare a conflictului. Împărtășind din viziunea sa asupra spectacolului, Ioana Petre a declarat: „Ne-am obișnuit într-atât cu goliciunea așa-zișilor împărați cărora le cedăm responsabilitatea de a ne conduce încât am ajuns sa îi tolerăm astfel. Compensăm căutând la rândul nostru imaginea unei iluzorii perfecțiuni, menită să ascundă lipsurile noastre. Spectacolul propune ca Împăratul să fie confruntat și pune la dispoziția copiilor un final deschis, aceștia putând decide astfel soarta împărăției.”

Universul scenic este completat cu ajutorul costumelor și decorurilor create de scenograful Andrei Răduț, care surprind fascinația Împăratului (interpretat de Vlad Lință) pentru țesături fine și broderii de calitate, în timp ce muzica antrenantă compusă de Radu Mihalache și mișcarea scenică semnată de Claudian Șiman punctează relația dintre Împărat și cei doi sfetnici A-bun și A-ham (interpretați de Carmen Palcu și Tudor Morar), dar și dintre aceștia din urmă și spectatori.

Noua producție intră astfel în repertoriul Teatrului Ion Creangă, urmând unei serii de povești clasice care au avut premiera în 2021, precum „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”, „Cei trei purceluși” și „Fata babei și fata moșului”, o direcție propusă pentru a readuce în atenția publicului titluri îndrăgite din literatura clasică pentru copii. Despre acest demers artistic, Gabriel Coveșeanu, Managerul Teatrului Ion Creangă, a declarat:

„O poveste din vechime, așezată pe un calapod care răspunde așteptărilor micuților spectatori de astăzi, păstrând morala – sau miezul basmului, dar învăluindu-l în straturi de sens profund conectate la actualitatea noastră. Aceasta este structura pe care am urmărit-o atunci când am decis să adaptăm Hainele cele noi ale împăratului – și aceasta este viziunea pe care am căutat s-o aplicăm în alegerea titlurilor pe care le-am abordat în ultima perioadă. Pentru că experiența ne-a dovedit că trebuie să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra textelor clasice, asupra acelor opere care au marcat literatura pentru copii și care păstrează o considerabilă forță și vitalitate și astăzi, la zeci sau sute de ani de la publicare. Ce ne rămâne nouă de făcut este să găsim cheia potrivită pentru lectură – ceea ce nu-i deloc ușor. Dacă am reușit și de data aceasta, vă invit să vedeți.”

Biletele pentru premiera de la Sala Mică (21 august) și pentru reprezentația outdoor din Amfiteatrul VăraTIC (5 septembrie) au fost puse în vânzare prin rețeaua Entertix și Myticket. Mai multe detalii se pot obține de la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă – tel. 0767 934 374.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.