Hemingway şi burgerul său preferat – „roz şi suculent la mijloc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/hemingway-si-burgerul-sau-preferat-roz-si-suculent-la-mijloc/

„Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam”, scria Ernest Hemingway în „A Moveable Feast”, un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920. S-a aflat, astfel, şi care era reţeta preferată de burger a lui Hemingway.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam”, scria Ernest Hemingway în „A Moveable Feast”, un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920. S-a aflat, astfel, şi care era reţeta preferată de burger a lui Hemingway.

Potrivit Sandrei Spanier, editor-şef al Hemingway Letters Project, reţeta preferată de burger a celebrului scriitor – publicată în format digital de John F. Kennedy Presidential Library – dezvăluie totodată o serie de informaţii insolite despre romancier şi cea de-a patra soţie a lui, Mary.

Hemingway

Nu este nicio surpriză că Hemingway dorea ca burgerul să fie „roz şi suculent la mijloc”, condimentat cu sos de soia şi cu o jumătate de linguriţă de pudră Mei Yen, notează Mediafax.

„Unul dintre restaurantele preferate a le lui Hemingway se afla în cartierul chinezesc din Havana. Îi plăcea mâncarea chinezească”, spune Sandra Spanier.

Alte ingrediente pe care romancierul american le dorea incluse în burger sunt condimentele indiene, caperele, vinul şi pătrunjelul.

Pasiunea lui Hemingway pentru mâncare şi băutură era adeseori reflectată în scrierile sale. Paragrafe întregi descriau felul în care aluatul de clătite se umfla şi făcea bule în timp ce se prăjea într-o tigaie, dar şi gustul siropului de caise, într-una dintre cărţile sale de început, „Big Two-Hearted River”.

Volumul „A Moveable Feast”, publicat după moartea sa, descrie plăcerea cu care romancierul mânca stridii şi bea vin alb.

La rândul ei, cea de-a patra soţie a scriitorului, Mary, scria la un moment dat că mânca hamburgeri cu soţul ei în timpul partidelor de vânătoare din Idaho şi Wyoming, unde mergeau în fiecare toamnă.

Mary a publicat această reţetă de hamburgeri în revista Woman’s Day Encyclopedia of Cookery, în timp ce Hemingway era încă în viaţă.

Versiunea publicată pe site-ul John F. Kennedy Presidential Library, adnotată cu menţiunea „Wild West”, a apărut pentru prima dată într-o ediţie ulterioară a acelei reviste culinare.

După ce Ernest Hemingway a murit în 1961, relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba s-au deteriorat, iar Mary a avut nevoie de sprijin diplomatic pentru a se întoarce în Cuba, pentru a recupera documentele şi bunurile ce au aparţinut soţului ei.

Hemingway

Preşedintele John F. Kennedy şi Fidel Castro au intervenit pentru a face acest lucru posibil, iar această reţetă culinară se afla printre documentele recuperate de Mary Hemingway.

Reţeta preferată de buger a scriitorului Ernest Hemingway:

Ingrediente:

o jumătate de kilogram de carne slabă de vită

2 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt

2 cepe verzi, tocate mărunt

o linguriţă de condimente indiene

2 linguri de capere

1 linguriţă de salvie

1/2 linguriţă de sos Spice Islands Beau Monde

1/2 linguriţă de pudră Spice Islands Mei Yen

1 ou bătut într-o ceaşcă cu o furculiţă

1/3 ceaşcă de vin roşu sec sau vin alb

1 lingură de ulei

Pudra Mei Yen:

9 părţi de sare, 9 părţi de zahăr, două părţi de glutamat monosodic

Hemingway

Preparare:

Pasul 1: Zdrobiţi carnea cu o furculiţă şi presăraţi deasupra ei usturoiul, ceapa şi sosul uscat, apoi amestecaţi-le împreună cu carnea cu o furculiţă sau cu degetele. Lăsaţi bolul cu carne în afara frigiderului pentru 10-15 minute, în timp ce aranjaţi masa şi preparaţi salata.

Lăsaţi uleiul să se încingă în tigaie, însă fără să fumege, apoi puneţi rondelele de carne în tigaie şi micşoraţi focul de la aragaz, apoi prăjiţi burgerii timp de 4 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi micşoraţi focul la minimum.

Întoarceţi bugerii pe cealaltă parte, puneţi tigaia din nou pe foc puternic, timp de 1 minut, apoi micşoraţi focul din nou şi prăjiţi timp de 3 minute. Ambele feţe ale burgerului trebuie să fie de un maroniu crocant, iar interiorul trebuie să fie roz şi suculent.

Pasul 2: Adăugaţi condimentele indiene, caperele şi tot restul, inclusiv vinul, şi lăsaţi carnea între ele, la marinat, pentru încă 10 minute. Preparaţi chiflele, pufoase, cu mâinile. Chiflele trebuie să aibă o grosime de 1 inch (2,54 centimetri) şi să aibă o textură uşoară, însă nu zemoasă.

Pasul 3: Pudra Mei Yen – Dacă aveţi nevoie de 1 linguriţă de pudră Mei Yen, atunci folosiţi 2/3 dintr-o lingură din reţeta uscată Mei Yen de mai sus, în amestec cu 1/8 dintr-o lingură cu sos de soia.

Hemingway

Ernest Hemingway, 21 iulie 1899 – 2 iulie 1961

Hemingway şi-a început cariera de scriitor publicând diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. După intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Hemingway s-a înrolat voluntar într-o unitate de ambulanţe militare din Italia.

A fost rănit pe front şi s-a întors în America, devenind reporter. A fost trimis din nou în Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revoluţia din Grecia şi, mai târziu, Războiul Civil din Spania. A început să scrie romane în jurul vârstei de 20 de ani, iar primul său roman, „The Sun Also Rises”, a fost publicat în 1926.

Ernest Hemingway a fost premiat cu Pulitzer, în 1953, şi cu Nobel pentru literatură, în 1954. Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, în Cuba, unde a scris romane precum „Bătrânul şi marea”, „Sărbătoarea continuă” şi „Insule în derivă”, informează Mediafax.

Printre alte romane celebre ale sale se numără „Grădina Raiului”, „Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri”, „Fiesta”, „Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri”, „Pentru cine bat clopotele” şi „Adio, arme”. În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Foto cu Ernest Hemingway – wikipedia

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.