Horia Gârbea, vicepreşedinte ICR: „Nu îmi dau demisia pentru că nu mă ştiu cu nimic vinovat“
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-garbea-vicepresedinte-icr-nu-imi-dau-demisia-pentru-ca-nu-ma-stiu-cu-nimic-vinovat/

Horia Gârbea, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cărui revocare din funcţie a fost cerută luni de Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, a declarat pentru MEDIAFAX că nu intenţionează să îşi dea demisia din funcţie, pentru că nu se simte cu nimic vinovat.

Un articol de Corina Vladov|17 iunie 2013

Horia Gârbea, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a cărui revocare din funcţie a fost cerută luni de Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, a declarat pentru Mediafax că nu intenţionează să îşi dea demisia din funcţie, pentru că nu se simte cu nimic vinovat.

„Nu mă ştiu vinovat cu nimic. Noi suntem nişte individualităţi, care am făcut mai binele sau mai răul nostru. Eu mă aşteptam şi mă aştept să fiu întrebat, audiat, să ni se analizeze activitatea şi să răspundem de ea. Când am fost votaţi pentru numire, am fost votaţi individual.

Când suntem votaţi pentru revocare, găsesc potrivit să fim votaţi la fel. Eu unul nu îmi dau demisia, nu mă ştiu cu nimic vinovat. Am făcut tot ce am putut mai bine şi mai departe să evalueze cine are calitatea. Eu nu îmi dau demisia din proprie iniţiativă. Dacă mă dau ei afară, să fie sănătoşi. Dar ar fi bine să îmi spună pentru ce, cu ce am greşit”, a declarat Horia Gârbea.

Gârbea: „Nu am făcut nimic rău“

El a precizat că rămâne la latitudinea comisiilor din Senat să-şi spună punctul de vedere. „Dar eu mă aşteptam ca, atunci când iei o astfel de măsură, să îi întrebi şi pe preopinenţi. Adică, mă aştept la nişte acuzaţii precise, la care pot să răspund. Mai departe mai vedem. Aştept votul, dacă va fi negativ, asta este situaţia, dar nu este un lucru pe care să-l recunosc. Eu, în sinea mea şi faţă de propria mea conştiinţă, sunt cu totul liniştit. Nu am făcut nimic rău, nu am nedreptăţit pe nimeni, nu am încălcat nicio lege”, a spus Gârbea.

Acesta a precizat că şi celălalt vicepreşedinte al ICR – Vladimir Simon – are acelaşi punct de vedere cu al său.
„Din câte ştiu eu, este în aceeaşi situaţie. Aşteaptă şi dumnealui să aibă un rechizitoriu, nişte imputări precise, cu ce ne-am făcut vinovaţi. Din punctul meu de vedere, am acţionat, nu sunt membru de partid, am acţionat absolut echidistant din punct de vedere politic, nu am nicio problemă.

Competenţele mele sunt în domeniul cultural, mi le-am folosit. Restul, când a fost de lege sau de Finanţe, am cerut opinia experţilor noştri, care de asta sunt angajaţi. Aşa că realmente nu am nimic să-mi reproşez. Dacă decizia asta vizează anumite nemulţumiri globale, era bine să le ştim, să discutăm, să negociem, aşa cred eu că era civilizat (…) Aştept votul, dacă va fi negativ, asta e situaţia (…) Eu am acţionat cu echidistanţă, mi-am folosit competenţele culturale”, a mai spus Gârbea.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, precum şi a vicepreşedinţilor ICR Horia Gârbea şi Vladimir Simon.

Foto: Editura Cartea Românească

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.

13
/01
/17

Căciuleanu pune o oglindă în faţa unor tineri şi ne arată cum vorbesc: un limbaj codificat, cu multe prescurtări, deopotrivă amuzant şi ciudat, susţinut de un acompaniament coregrafic dinamic, pe măsură.

13
/01
/17

Duminică, 15 ianuarie 2017, spectacolul” Natură moartă cu nepot obez” de la Teatrul Odeon aniversează 101 reprezentații. În cei aproape 5 ani de la premieră, piesa scrisă de Ion Sapdaru, regizată de Eugen Făt, în scenografia lui Constantin Ciubotariu, a fost prezentată în 17 turnee și festivaluri.

12
/01
/17

Pentru a 4-a oară consecutiv pe scena Naţionalului bucureştean, în cadrul Turneului „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va prezenta în zilele de 20, 21 şi 22 ianuarie 2017, la Sala Studio, de la ora 19.00, trei spectacole de succes, unele din cele mai recente producţii, în interpretări şi montări memorabile.

12
/01
/17

Recent apărut în cadrul unui program al Asociaţiei One World Romania şi sub coordonarea criticului Adina Brădeanu, DVD-ul „Sahia Vintage III”, dedicat temei copiilor, adună zece documentare de scurtmetraj din timpul comunismului, a căror selecţie pune în discuţie memoria istorică, socială şi, mai ales, cinematografică.

12
/01
/17

Pentru prima oară, OSCAR WEEKEND aduce la București opt din cele nouă filme aflate în cursa pentru Oscar la categoria Cel mai bun film străin. „A Man Called Ove” în regia lui Hannes Holm, Cea mai bună comedie a anului (Premiile Academiei Europene de Film 2016) este propunerea Suediei la Oscar și last entry în programul OSCAR WEEKEND.