Identitatea romă, în dezbatere la „Eu sunt actrița principală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/identitatea-roma-in-dezbatere-la-eu-sunt-actrita-principala/

Reprezentarea romilor în mass-media, teatru şi film este tema primului episod, dintr-o serie de şapte, al emisiunii online „Eu sunt actriţa principală” , şi se va lansa joi, 17 decembrie, de la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2020

Emisiunea va trata în fiecare episod tematici legate de arta, cultura și identitatea romă privite dintr-o perspectivă antirasistă și de autoreprezentare și va avea loc în format digital pe pagina de Facebook a companiei de teatru rom Giuvlipen (@giuvlipen). Tema primului episod se dorește a fi un răspuns la întâmplările recente, în care se dezbate caracterul rasist al unui discurs public.

Pentru că mediul artistic, dar și spațiul mediatic abundă de stereotipuri legate de identitatea romă, gazdele emisiunii – actrițele Zita Moldovan și Mihaela Drăgan – și-au propus să creeze un spațiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiștilor și specialistelor rome în proiecte care dezbat propria identitate și istorie.

Invitații primului episod sunt dr. Margareta (Magda) Matache – cercetatoare și directoare a Programului de Studii Rome din cadrul Universității Harvard –, Andrei Șerban – actor, dramaturg, trainer și regizor rom, unul dintre fondatorii Macaz – Bar Teatru Coop., promotor al mișcării de teatru politic – și Adrian Petrache, finalist al sezonului actual al X-Factor, se vor concentra asupra manifestărilor rasismului în aceste medii și domenii artistice, vor vorbi despre cum se deconstruiește rasismul prin discurs și ce alte metode există pentru a combate prejudecățile și a inspira și reprezenta comunitatea romă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.