Imre Kertesz, castigator al premiului Nobel pentru Literatura in 2002, doneaza Berlinului arhivele sale literare
https://www.ziarulmetropolis.ro/imre-kertesz-castigator-al-premiului-nobel-pentru-literatura-in-2002-doneaza-berlinului-arhivele-sale-literare/

Scriitorul maghiar Imre Kertesz, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2002, a donat joi Academiei de Arte din Berlin arhivele sale literare, au anunţat autorităţile germane, care consideră că este ‘un gest de încredere şi reconciliere’ din partea supravieţuitorului Holocaustului. ‘Imre Kertesz este în acelaşi timp martor şi voce literară care se opune uitării’, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Scriitorul maghiar Imre Kertesz, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2002, a donat joi Academiei de Arte din Berlin arhivele sale literare, au anunţat autorităţile germane, care consideră că este ‘un gest de încredere şi reconciliere’ din partea supravieţuitorului Holocaustului. ‘Imre Kertesz este în acelaşi timp martor şi voce literară care se opune uitării’, a spus într-un comunicat ministrul federal al Culturii, Bernd Neumann, citat de AFP.

‘Este un gest emoţionant de încredere şi reconciliere pe care il face Imre Kertesz, ca supravieţuitor al Holocaustului, donând acestă operă excepţională unei academii din capitala germană’, a adăugat ministrul.

Arhivele literare ale scriitorului, care locuieşte la Berlin, cuprind manuscrise de romane, carnete de note cu schiţe de scrisori şi opere, eseuri şi discursuri, precum şi corespondenţa cu edituri, reviste şi instituţii, potrivit comunicatului.

Imre Kertesz, 83 de ani, s-a născut la Budapesta, într-o familie evreiască. A fost deportat în 1944 la Auschwitz când avea 15 ani, apoi la Buchenwald, şi eliberat în 1945. A scris, printre altele, ‘Fiinţă fără destin’. Opera sa este inspirată din experienţa din lagărele de concentrare, aşa ca şi cele ale italianului Primo Levi, a spaniolului Jorge Semprun sau a americanului Elie Wiesel.

Sursa: Mediafax

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.