În premieră la FITS, Laboratorul de Imaginar și peste 500 de opere de artă în muzeul digital Micro-Folie
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-premiera-la-fits-laboratorul-de-imaginar-si-peste-500-de-opere-de-arta-in-muzeul-digital-micro-folie/

În perioada 8 – 17 iunie, trei hotspoturi culturale BRD îşi vor pune amprenta asupra Sibiului, la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2018

Pe toată durata Festivalului, Casa Artelor din Piața Mică devine Micro-Folie Hotspot Cultural BRD, un proiect adus în premieră în România, la Sibiu, de către FITS și BRD, iar Sala BRD Scena9 (Str. Sebastian Bach, nr. 4) va găzdui numeroase spectacole din programul festivalului.

Între 14 și 17 iunie, în Piața Mare din Sibiu, participanții la FITS vor putea descoperi Laboratorul de Imaginar– prima instalație interactivă care interpretează grafic emoțiile spectatorilor de teatru.

Proiectul Micro-Folie reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii Francez și coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franța: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.

Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu inedit este o călătorie digitală dedicată oamenilor de toate vârstele, parcurgând o istorie ce se întinde din Antichitate și până la explorarea spațială. În strânsă legătură cu muzeul digital, spectatorii vor putea experimenta un spațiu al realității virtuale și un atelier pentru proiecte debricolaj, deschise tuturor celor care vor să își dezvolte creativitatea.

„Proiectul Micro-folie este un program care încurajează accesul la cultură prin folosirea tehnologiei. Este o cheie de acces la opere de artă importante din marile muzee și instituții culturale ale lumii, dar mai mult, creeazătrasee culturale care ghidează, animă comunitatea și formează mediatori culturali. Este un program în care vizitatorii sunt invitați să devină creatori la rândul lor. Este un prim pas dintr-un proiect pe termen lung pe care-l începem sub umbrela FITS și care debutează național odată cu prima zi de Festival.

Prin politica noastră de hotspoturi culturale BRD vrem să oferim publicului experiențe culturale originale, dedicate tinerei generații de creatori, dar și de spectatori. Iar Micro-folie este un pilon important al acestei strategii. Sperăm ca răspunsul publicului să fie unul pozitiv” a declarat Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager BRD – Groupe Société Générale.

Imaginația este un spectacol în sine în Laboratorul de Imaginar

În programul FITS de anul acesta, imaginația joacă propriul spectacol în spațiul Laboratorului de Imaginar – prima instalație interactivă care interpretează grafic emoțiile spectatorilor de teatru. Între 14 și 17 iunie, în Piața Mare din Sibiu, participanții la festival vor observa în timp real ce efect asupra atenției și imaginației au lectura de teatru sau fragmentele interpretatede actorii Teatrului Radu Stanca din Sibiu.

Toate acestea vor fi experimentate prin intermediul instalației interactivesemnate de scenograful Adrian Damian și BRD – Groupe Société Générale în parteneriat cu CINETic, Aural Eye și The Pole Society. Printre cele 10 texte de teatrucare vor asista experiența participanților la Laborator, se regăsesc fragmente din Omul Pernă de Martin Mcdonagh, Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee sau O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon.

Cel de-al treilea hotspot cultural BRD din Sibiu, Sala BRD Scena9 (Str. Sebastian Bach, nr. 4) va găzdui în cadrul FITS spectacolele: Trei surori de A.P. Cehov, spectacol prezentat în limbajul semnelor, cu traducere în limbile română şi engleză (8 iunie, ora 18.00), Dovada! de Sichiro Fukazawa (10 iunie, ora 22.00), Trei cuvinte de P.Gonzalez, B.Leese, H.Schüler, M.Vogel (12 iunie, ora 16.00), A fi sau a nu fi…Hamlet în regia lui Grzegorz Bral (15 iunie, ora 20.00), Mulțimea de Nick Yu Rongjun,spectacol prezentat în limba chineză, cu traducere în limba română și limba engleză (17 iunie, ora 16.00).

Foto: FITS – facebook

13
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat în cadrul secţiunii Un Certain Regard la Cannes şi, mai recent, la TIFF-ul clujean, "Un etaj mai jos", noul lungmetraj al lui Radu Muntean, este un pseudo-„film de gen”, ambalat în estetica realistă şi antispectaculară a Noului Cinema Românesc.

12
/06
/15

FEST-FDR se află la a douăzecea ediţie. De fapt, în această formulă este doar la a treia. Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) este partea de tradiţie din proiect. Acesteia i s-a adăugat în 2012 partea dedicată artelor spectacolului (FEST). Aşa s-a ajuns la FEST-FDR. Sufletul întregului demers este Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

11
/06
/15

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (12 – 21 iunie 2015) își propune să continue tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.

11
/06
/15

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.