Începe CALEIDO – festival multicultural de arte performative
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-caleido-festival-multicultural-de-arte-performative/

În perioada 21-25 mai are loc cea de-a patra ediţie a festivalului multicultural de arte performative Caleido, eveniment care descoperă şi promovează diversitatea culturală şi etnică.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2021

20 de producții independente de teatru, dans și performance și 5 ateliere practice, alături de o serie de discuții online, între 21-25 mai

În programul festivalului se regăsesc 20 producții independente de teatru, dans și performance, care vor fi transmise online, gratuit, pe https://vimeo.com/caleido, și cinci ateliere practice, care vor avea loc la unteatru.

„Contemporary Hip-Hop Fusion”, susținut de Răzvan Rotaru (actor, dansator, păpușar, performer),  „Inteligența corpului în mișcare”, susținut de Cristina Lilienfeld (coregrafă și dansatoare), „Your Body is a Battleground”, susținut de Cristina Regina și Paul Dunca/ Paula Dunker, „Singing Bodies / corp și voce în spațiu” – o inițiativă a performerilor Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea, alături de Atelier de improvizație cu Matei Lucaci-Grünberg (regizor de film și teatru, scenarist, dramaturg) sunt cele cinci ateliere prin intermediul cărora participanții pot experimenta direct modalități de exprimare corporală, de a scrie texte, de a improviza ori de a-și folosi creativ vocea și corpul.

Singing Bodies

Pentru înscrieri și detalii, vă rugăm să accesați: https://www.caleido.ro/ateliere/

Cele 20 producții independente de teatru, dans și performance vorbesc despre subiecte actuale din societatea românească și atrag atenția asupra impactului stereotipurilor, a importanței cunoașterii celorlalți, empatiei și implicării sociale, contribuind la construcția unor discursuri axate pe diversitatea etnică și culturală.

Spectacolele pot fi accesate online, gratuit, între 21-25 mai pe pagina de Vimeo a festivalului, timp de 24 de ore. Programul este disponibil și pe site-ul festivalului.

Bambina, regina florilor (regia: Mihai Lukacs), primul spectacol despre tradițiile romilor boldeni, ce o are în prim plan pe celebra florăreasa Bambina; Infinit pozitiv (regia: Alex Fifea), spectacolul care analizează poveștile de viață a șase personaje din România, infectate cu HIV; Nu toți sunt eroi (de și cu Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu), care spune povești despre lupta pentru supraviețuire a bunicilor dispăruți; Singurătatea pietrelor (regia: Norbert Boda), ce  aduce în prim plan perspectiva unui copil ce trăiește mental într-un univers paralel; Domeniul luptei (text și regie: Catinca Drăgănescu), care urmăreşte povestea unui tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluţiei pentru o viaţă mai bună ȋn Europa; Neverland (concept: Iulia Rugină, Ioana Flora), o privire în intimitatea unei femei, ce îi scoate la iveală traseul emoțional pe parcursul vieții, vulnerabilitatea, fricile și iubirile; Limite (regia: Radu Apostol), un one-woman show comic și acid despre școala românească, sunt doar o parte dintre spectacolele din program.

American Gypsy

Caleido va include și performance-uri ca American Gypsy (concept, text și regie: Mihai Lukacs), o explorare a temei migrației din România, Daughters (concept și coregrafie: Simona Deaconescu), un spectacol de dans în care trei femei tinere fac un corp comun cu mamele și bunicile lor, Reverse Discourse (coregrafie, concept și performer: Ioana Marchidan), care vorbește despre traume înmagazinate individual și colectiv, sau „Singing Bodies’ Trilogy” (concept și interpretare: Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea și Valentina De Piante Niculae) care încapsulează experiențe kinestezice și senzoriale în raport cu orașul în care trăim.

Singing Bodies Trilogy

Producțiile Caleido realizate în 2020 și care vor fi prezentate în premieră la cea de-a patra ediție a festivalului sunt:Domnișoara Iulia (regia: Andrei și Andreea Grosu) – „despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranță”; Libretto Impostura (regia: Matei Lucaci-Grünberg) – o comedie tristă, în care membrii trupei își propun să dezbată impostura; Bildungswoman (regia: Elena Morar, open call Caleido 2020) – un performance transdisciplinar care aduce împreună generații diferite de femei; APR [Adorație Performance-ului Radical](cu/de: Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Alex Bălă și Octavian – carte blanche oferit de Caleido 2020) – un tribut adus corpurilor neconforme care prin rezistența dansului au clădit cultura ballroom și scena prezentului.

Acestora li se adaugă alte trei producții Caleido, realizate în 2019: Aleea stereotipurilor (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu), în interpretarea trupei Playhood, care mixează elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri, Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards (concept și interpretare: Andreea Novac și István Téglás), care vorbește despre colaborare, provocări artistice sau funcția publicului într-un spectacol, și Pelicanul (regia: Florin Liță), o poveste despre iertare și relația disfuncțională mamă-copii.

Cele două spectacolele invitate în festival, selectate în urma open call-ului lansat în vara anului 2020 sunt: Uitasem (scenariul și regia: Gabriel Sandu) – un show inspirat din povestea reală a unui puști din Galați care a fost izolat de mama sa într-un garaj și crescut să creadă că este reîncarnarea lui Iisus Hristos – și Pe ei! (scenariul și regia: Ionuț Caras) – un spectacol despre mărturiile celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului Pitești.

Pe ei

Spectacolele vor beneficia de discuții online dedicate, care vor fi disponibile pe caleido.ro și moderate de jurnalistul Andrei Crăciun și Andreea Novac, director artistic Caleido.

Programul CALEIDO este disponibil aici.

Site-ul caleido.ro găzduiește o serie de interviuri realizate de jurnaliștii Andrei Crăciun și Alina Vîlcan, cu realizatorii spectacolelor din program – care vorbesc, fiecare, despre motivațiile și experiențele personale, dar și despre situația precară a teatrului independent.
Cea de-a patra ediție a festivalului multicultural de arte performative Caleido pune în scenă diversitatea culturală și etnică, în dialog și dezbatere constructivă.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.