Începe Divan Film Festival: filme, teatru, concerte și demonstrații culinare
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-divan-film-festival-filme-teatru-concerte-si-demonstratii-culinare/

Vineri, 18 august, în Craiova, începe cea de-a opta ediţie a Divan Film Festival, singurul festival dedicat filmelor, muzicii şi artei culinare balcanice. În programul festivalului se regăsesc 18 filme de lungmetraj, 20 de scurtmetraje, o piesă de teatru, concerte şi demonstraţii culinare.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2017

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este Burek/ Bourek (r. Vladan Nikolic, Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos. Proiecția filmului va fi precedată de concertul celebrei trupe de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, Mahala Rai Banda.

Alte două evenimente muzicale completează programul festivalului: Trio Solaar, un ansamblu format din trei tineri muzicieni cu o bogată experiență solistică, camerală și orchestrală, va concerta luni, 21 august, iar deja tradiționalul concert IMPEX, trupă cunoscută drept importatoare și exportatoare de sunete muzicale din diferite universuri (rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană, manele), va avea loc miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate.

Parteneriatul cu festivalul de teatru Ideo Ideis continuă și anul acesta cu un spectacol al trupei Playhood, format din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari. Astfel, sâmbătă, 19 august, de la ora 20.00, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova (Sala Studio), se va juca “Home”, povestea unor adolescenţi dintr-un centru de reeducare pentru minori. Închişi, izolaţi de societate şi forţaţi să urmeze o mulțime de reguli, aceștia sunt convinși de „băiatul nou” să evadeze. “Home” este despre vârsta adolescenţei şi despre tot ceea ce vine la pachet cu asta: alegeri greşite, rebeliune, dispreţ faţă de orice fel de autoritate, lipsa de modele, asumarea sau neasumarea unui destin.

Nici demonstrațiile culinare nu lipsesc din programul acestei ediții. Unul dintre invitații tradiționali ai festivalului este Mircea Groza, care face adevărate demonstraţii de virtuozitate gastronomică, arătându-ne cum se poate reconstitui bucătăria romană din preparate actuale, dar şi cea dacică, graţie descoperirilor arheologice. Mircea Groza revine la Port Cetate luni, 21 august, pentru un show culinar de zile mari.

Marți, 22 august, schimbăm meniul balcanic cu unul spaniol grație lui Alejandro Barrachina Domenech: burtă de vită a la Madrid, tortilla española, paella valenciana, caracatiță “A Feira” din Galicia, roșii varietate roz din Barbastro cu ulei din măsline extra virgin și sare de mare grosieră.

Nicu Dumitru reprezintă la Divan Film Festival anul acesta bucătăria tradițională țigănească și ne aduce ștevie împletită ursărească și sax aj mas (varză cu carne). Le degustăm miercuri, 23 august. Tot miercuri, 23 august, de la ora 21.30, va avea loc și proiecția aniversară a filmului care a lansat-o pe Rona Hartner, şi care a câştigat un premiu César pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de pe soundtrack fiind semnate de Adrian Minune), Gadjo Dilo. Proiecția are loc la 20 de ani de la premieră și se va întâmpla în prezența actriței principale, Rona Hartner.

Pentru mai multe detalii accesați programul Divan Film Festival.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.

Foto sus: Burek/ Bourek (r. Vladan Nikolic, Grecia/Cipru/SUA, 2016)

Citiţi şi:
29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.