Începe FEST-FDR2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-fest-fdr2016/

Astăzi are loc deschiderea oficială a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti, FEST-FDR2016! Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara în perioada 25 – 30 septembrie 2016, cu susţinerea Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|25 septembrie 2016

Asumându-și direcțiile stabilite prin programul propus pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, FEST-FDR2016 propune un eveniment plasat sub semnul urgenței și, în egală măsură, al diversităţii. De la teme legate de individ şi de societate până la situaţii de viaţă tratate cu implicare, cu umor şi, totodată, cu asumată responsabilitate, de la teatru la dans şi film, de la spectacole pe texte româneşti la reprezentaţii în aer liber ale trupelor din străinătate, dezbateri și lansări de carte, FEST-FDR2016 se racordează profund la prezentul imediat.

Festivalul debutează duminică, 25 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional, cu evenimentul de deschidere, acesta fiind urmat de MESH / OverDose, spectacol al companiei de dans Eva Duda din Ungaria, în aceeaşi seară, de la ora 22 fiind programat și SUMMIT_2.0, primul spectacol outdoor al festivalului, prezentat în Piaţa Victoriei, în fața Teatrului Național, de către deja foarte cunoscuta companie Osmego Dnia din Polonia. Serile următoare, programul festivalului cuprinde spectacole pe texte româneşti, cum ar fi: MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureş; Secretul fericirii de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru & Asociaţia Catharsis; Anul dispărut.1989 de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu, Teatrul  Mic; Ai mei erau super!, text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad; Casa cu pisici, un spectacol de Radu Iacoban, Teatrul  Mic; Tihna de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania Tompa Miklós; Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul  „Luceafărul” Iaşi şi Antisocial, un spectacol de Bogdan Georgescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Teatrul „Mihai Eminescu”  din Timişoara este prezent în festival cu spectacolele Say it now! de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente; Vorbeşte cu mine, un spectacol de Ion-Ardeal Ieremia şi Avioane de hârtie de Elise Wilk, regia Ion-Ardeal Ieremia.

Prezent pentru prima oară la FEST-FDR, Teatrul Masca oferă publicului două spectacole în aer liber: Vânt de primăvară şi Zidul. De asemenea, în cadul festivalului va avea loc şi conferinţa Convenţia. Între teatrul de mască şi teatrul firescului susţinută de Mihai Mălaimare.

Și pentru că FEST-FDR este un festival al artelor,  marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Cinema City, Teatrul Național prezintă în parteneriat cu Iulius Mall Timișoara și Cinema City, avanpremiera națională a filmului artistic Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, peliculă câștigătoare a Premiului Special al Juriului și a Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno (premiera în cinematografele din România este programată pentru 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM).

Finalul acestei ediții a FEST-FDR va fi marcat vineri, 30 septembrie, de două evenimente ale secțiunii FEST: Salonul nr. 6 / Underground, coregrafia Radu Poklitaru, spectacol al Kiev Modern Ballet (Ucraina),  urmat de spectacolul în aer liber cu Pescăruşul după A.P. Cehov, prezentat de Voskresinnia Theatre, de asemenea din Ucraina.

Biletele la spectacolele indoor se găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), zilnic între orele 11.00-19.00 sau online pe www.tntimisoara.com. Accesul la spectacolele OUTDOOR este liber.

Click aici pentru a vedea programul festivalului!

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?