Începe Festivalul NexT: Cinci zile de filme, dezbateri și petreceri
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-next-cinci-zile-de-filme-dezbateri-si-petreceri/

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România, ajuns la ediţia a noua, se deschide oficial miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2015

Până pe 19 aprilie, Festivalul Internațional de Film NexT vine cu 146 dintre cele mai noi și mai bune filme scurte recente, în nu mai puțin de 17 secțiuni, zeci de invitați speciali, seminarii și petreceri, în opt locații diferite. Oscars Night, Monsters Night, seara LGBT, Kung Fu NexT sunt doar câteva dintre programele de neratat ale ediției.

Anul acesta, pasionații de film au șansa să o întâlnească la NexT pe Claire Denis, una dintre cele mai importante autoare din cinema-ul contemporan.

La gala de deschidere, Ada Solomon, fondatoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, vor prezenta cele mai importante momente ale ediției. Deschiderea va fi urmată de scurtmetrajele din secțiunea nouă Behind the Scenes. De la comedie absurdă la desktop documentary, filmele aruncă un ochi spre ce se întâmplă în spatele camerei de filmat. Două dintre ele sunt românești: Artă, în regia lui Adrian Sitaru, și Fata care mănâncă pizza, de Ion Indolean, Bogdan Coste și Adrian Cârlugea.

În aceeași seară, de la 20.30, în Club Control, cele șase filme provocatoare din secțiunea LGBT vor pune în discuție prejudecățile despre sexualitate și minoritățile sexuale. O petrecere plină de surprize marca Tomboy, dedicată comunității LGBT, va încinge atmosfera până noaptea târziu.

Prima zi de festival e cu emoții pentru cei 14 participanți la concursul de The Pitch, organizat de ShortsTV. Miercuri, de la 12.00, la Cărturești Verona, aceștia își vor prezenta proiectele în fața camerei de filmat. Concurenții la premiul de 5.000 de euro sunt Anca Boariu (Apartment for Sale), Anca Oproiu (Drapelului, str. nr. 1), Andreea Borțun (When Night Meets Dawn), Claudiu Iordache (Spongebob Lunchbox), George ve Gänæaard (Motan’s Cat), George Buzoianu (My Father Died), Ozana Nicolau (Good Friday), Paul Mureșan (Mom, Dad, I Have to Tell you Something…), Raia Al Souliman (Forevers), Ruxandra Ghițescu (Ana is Coming Back), Sarra Tsorakidis (Years From Now and Only if You Look at It from Afar), Sergiu Lupșe (Night Time), Ștefania Matei (Portrait with Cake) și Vlad Andrei Ghinea (Bootcamp).

Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Elvire Popesco și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.

A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT are loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești, Garajul Ciclop (Magheru 6-8).

INFO

Informații despre bilete și abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/
Intrarea la seminarii și masterclass-uri este liberă.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.