Începe !MPRO, Festivalul Național de Improvizație
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-mpro-festivalul-national-de-improvizatie/

Între 23 octombrie şi 1 noiembrie, trei teatre din capitală (Teatrul de pe Lipscani, Godot Cafe şi Teatrul Elisabeta) vor găzdui ediţia a doua a Festivalului Naţional de Improvizaţie.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2014

Momente creative şi umoristice vor fi în toate cele șapte spectacole. Acestea sunt prezentate în premieră naţională și acoperă formate noi de improvizație: „Improvizaţie Muzicală”, „Improvizaţie cu obiect imaginar”, „Sketch Comedy”, „Maestro”, „Scene din viaţa lui ?”.

Festivalul se va deschide cu marea finală a Campionatului de Teatru Sport, singura competiţie în care meciurile stârnesc hohote de râs, iar aplauzele spectactorilor se transformă în note. Confruntarea decisivă pentru titlul suprem se va da între trupele Backstage Boys şi Freeze (ambele din Bucureşti) joi 23 octombrie, ora 20.00 la Teatrul de pe Lipscani. Juriul va fi format din regizorul Vlad Massaci, cel care a adus Teatrul Sport în România, actriţa şi profesoara de improvizaţie, Mihaela Sîrbu, şi publicul – expertul în divertisment.

Vineri 24 octombrie, la ora 22.00 în Godot Cafe, Mircea Tiberian și invitații lui vor rescrie istoria muzicală prin momente de spontaneitate în care se vor juca cu melodii celebre propuse de public în cadrul spectacolului O lecţie de improvizaţie muzicală cu Mircea Tiberian.

Sâmbătă 25 octombrie, în Godot Cafe, începând cu ora 19.00, spectactorii sunt invitaţi în 2014: O Odisee Pământeană, o comedie bazată pe improvizaţie, dar cu decoruri, costume şi regizor.

Seara de duminică este dedicată improvizatorilor amatori care, coordonați de doi profesioniști, se vor întrece în scene improvizate cu talent și farmec pentru a cuceri titlul de Maestro – 26 octombrie, de la 19.00, în Godot Cafe.

Un eveniment inedit, dar important pentru comunitatea improvizatorilor este lansarea primelor traduceri în limba română ale unor cărţi fundamentale din domeniu: „Impro” de Keith Johnstone şi „Improvizat” de Mick Napier. Va fi chiar și un dialog via Skype cu Mick Napier, unul dintre autori, și o proiecție a unor cursuri ținute de Keith Johnstone, inventatorul formatului Teatru Sport. Evenimentul va avea loc în Godot Cafe, duminică 26 octombrie, ora 16.00, iar intrarea este liberă.

În a doua săptămână a festivalului, !MPRO se mută la Teatrul Elisabeta. Aici vor fi ateliere de improvizaţie pentru amatori (intrare gratuită), spectacole de improvizaţie muzicală şi cu obiect imaginar (create în cadrul festivalului) şi “Scene din viaţa lui ?” (interviu cu un invitat surpriză şi cu interpretări improvizate).

În cele 10 zile de festival, !MPRO invită publicul să exploreze tainele teatrului de improvizaţie, să intre în jocul creativităţii şi să se lase cucerit de arta spontaneității.

INFO

Abonamentele şi biletele se găsesc pe www.bilete.ro, precum şi înaintea fiecărui spectacol, la intrarea în teatru.

Fanii din ţară sau cei care nu pot ajunge la marea finală a Campionatului de Teatru Sport, vor urmări confruntarea in direct prin streaming, cu sprijinul Vodafone, pe facebook.com/improfest.ro.

Programul Festivalului poate fi accesat online.

02
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Inclus în Competiţia Festivalului de la Cannes, „Julieta”, noul film al spaniolului Pedro Almodóvar, bazat pe povestiri ale scriitoarei canadiene Alice Munro, laureată cu Nobel, este o melodramă plină de culoare în care sentimentele sunt aproape abstractizate, însă fără a exclude emoţia.

02
/10
/16

„Câini”, primul lungmetraj al lui Bogdan Mirică, film care rulează acum și în cinematografele din România, a ajuns pe 28 septembrie pe marile ecrane din Franța, unde este elogiat în presă.

30
/09
/16

În cadrul campaniei de promovare a filmului „Două lozuri”, susținută de AFI Palace Cotroceni și Cinema City, autoturismul Dacia 1300 care „a jucat alături de Bucur, Papadopol și Boguță” va fi expus la intrarea FAR din AFI Palace Cotroceni.

30
/09
/16

Lansat în cinematografele din Franța pe 28 septembrie, la o săptămână după premiera din România, filmul Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, este elogiat în marile publicații din Franța. Cotidienele franceze Le Figaro, Libération sau Nouvel Observateur, reviste precum Paris Match și Time Out și publicații online de cultură recomandă filmul ca una dintre cele mai importante lansări ale săptămânii. Câini poate fi văzut zilele acestea și în cinematografele din România.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

30
/09
/16

Un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerile Franței, Spaniei și ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/16

Nae Ionescu are motive să fie invidiat de către orice scriitor ilustru sau o altă personalitate din orice domeniu al cunoașterii, căci Dora Mezdrea i-a alcătuit cea mai vastă biografie. Nici Goethe, care s-a însurat după 80 de ani, nici Titu Maiorescu, Mihai Eminescu sau Dobrogeanu Gherea n-au ajuns la numărul de record de volume biografice.