Începe Noaptea Albă a Filmului Românesc – avanpremiere, filme tribut și invitați speciali în 8 locații din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-noaptea-alba-a-filmului-romanesc-avanpremiere-filme-tribut-si-invitati-speciali-in-8-locatii-din-bucuresti/

Pe 22 septembrie, filmele bune româneşti fac Noapte Albă în Bucureşti şi Cluj. Într-o singură noapte, în 8 locaţii – săli de cinema şi locuri neconvenţionale, spectatorii vor putea urmări aproximativ 40 de filmede ficţiune şi documentare de lung şi scurt metraj, în proiecţii speciale sau în premieră şi avanpremieră.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2017

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru și Grădina cu Filme.

Simultan cu proiecțiile din București, în Cluj, la Cinema Victoria vor rula 3 filme, începând cu 22:30.

În cadrul evenimentului, la Cinema Elvire Popesco, publicul va putea savura filme în avanpremieră și premieră, cu invitați speciali la finalul proiecțiilor. Programul începe cu Perfect sănătos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, un thriller despre maturizarea care se produce în fața pierderii.

Tot la Elvira Popesco are loc premiera peliculei Un pas în urma serafimilor, debutul în lung metraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Filmul-surpriză, avanpremieră, este programat pentru ora 23:00, iar publicul se va întâlni la finalul proiecției cu realizatorii.

După miezul nopții, de la 00:45, spectatorii vor putea vedea în avanpremieră lungmetrajul Marița (r. Cristi Eftime), un road-movie cu imaginea semnată de Luchian Ciobanu, avându-i în distribuție pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea. Intrarea este liberă.

12 povești scurte din selecția TIFF se pot savura la Deschis Gastrobar, printre acestea regăsindu-se Broken (r. Alex Mironescu), Date Night (r. Stela Pelin), Chers Amis (r. Valeriu Andriuță) și Farul (r. Ionuț Gaga).

Grădina cu Filme Creart va găzdui cele două proiecții-tribut de anul acesta: Pădureanca (r. Nicolae Mărgineanu, 1986) și 100 de lei (r. Mircea Săucan, 1973), în timp ce proiecția aniversară California Dreamin (Nesfârșit) se va desfășura în aer liber la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Alte filme care nu trebuie ratate la ediția a 8-a Noaptea Albă a Filmului Românesc sunt Fixeur — propunerea României la Oscar (Cinemateca Eforie), Povestea Iubirii — în prezența echipei (Cinema Muzeul țăranului), țara Moartă — cel mai nou documentar Radu Jude (J’ai Bistrot) și Portrete în Pădure (r. Dinu Tănase) — inspirat de romanul ‘Duminica Mironosițelor’ (Unteatru).

Biletele pentru primele 3 proiecții de la cinema Elvira Popesco se pot achiziționa de pe Eventbook. La celelalte filme intrarea este liberă. Programul complet poate fi consultat aici.

Foto: Noaptea Albă a Filmului Românesc – facebook.com/NoapteaAlba

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.