Începe prima ediție a Festivalului Filmului Palestinian din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-prima-editie-a-festivalului-filmului-palestinian-din-romania/

Prima ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) începe luni la Bucureşti cu proiecţia în premieră în România a multipremiatului film „Wajib – Invitaţie la nuntă” (2017), regizat de Annemarie Jacir. Festivalul are loc între 26 şi 28 noiembrie la Cinema PRO din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 noiembrie 2018

Timp de trei zile, spectatorii vor putea să vadă cinci dintre cele mai de succes filme palestiniene recente, printre care și propunerea Palestinei la Premiile Oscar2019, și să discute cu doi dintre cei mai apreciați cineaști palestinieni – actorul Mohammad Bakri și regizorul Raed Andoni.

Premiat anul trecut la prestigioasele festivaluri de la Locarno și Mar del Plata, „Wajib – Invitație la nuntă” („Wajib”, 2017), al treilea film al regizoarei Annemarie Jacir, poate fi văzut în premieră în România la gala de deschidere a FFP, în prezența cunoscutului actor Mohammad Bakri, interpretul rolului principal.

Wajib

„Vânătoare de fantome” („Ghost Hunting”) a fost ales în 2017 cel mai bun documentar din secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin, iar recent a fost desemnat să reprezinte Palestina în cursa pentru Premiile Oscar 2019. Filmul va fi proiectat în cadrul galei de închidere, cu participarea regizorului Raed Andoni.

Tot de la Festivalul de la Berlin vine și surprinzătorul „Dragoste, furt și alte încurcături” („Love, Theft and Other Entanglements”, 2015), primul film al regizorului Muayad Alayan, unul dintre cei mai originali regizori palestinieni.

3000 Nights

Extrem de așteptată este și puternica dramă „3.000 de nopți” („3.000 Nights”, 2015), debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizoarei Mai Masri, prezentat la festivalurile de la Toronto, Londra, Busan sau Valladolid.

Al doilea documentar din selecție este „Gaza Surf Club” (2016), realizat de regizorii germani Philip Gnadt și Mickey Yamine și prezentat la prestigioasele festivaluri Toronto și Max Ophüls.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București, FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Programul complet și detalii despre filme pot fi găsite pe pagina oficială – www.palestinianfilmfestival.org și pe pagina de Facebook a festivalului.

Abonamentele și biletele pot fi achiționate din rețeaua Eventbook sau online accesând: www.eventbook.ro/program/festivalul-filmului-palestinian.

Foto: Festivalul Filmului Palestinian – facebook

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

05
/05
/15

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 12,4% în anul 2014, iar cota de piaţă a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anunţat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

30
/04
/15

Debutul în regie al lui Vlad Păunescu, lungmetrajul “LIVE” va fi lansat de Castel Film în cinematografele din România pe 15 mai.Pelicula îi are în distribuție pe actorii Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Constantin Chiriac, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Andrei Huțuleac.