Începe stagiunea la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-stagiunea-la-teatrul-maghiar-de-stat-din-cluj/

În cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia deschiderii stagiunii 2020/2021, Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat premierele şi evenimentele programate pentru această perioadă, dar a subliniat că trebuie luat în calcul faptul că totul depinde de felul în care va evolua Pandemia Covid-19.

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2020

Stagiunea va începe pe16 septembrie, la ora 20.00, pe scena amplasată pe malul Someșului, cu premiera clujeană a spectacolului „Porno – Povestea soției mele” de András Visky, regia Árpád Árkosi. Spectacolul este programat și pe 17 septembrie, tot în aer liber, în 21 septembrie, la ora 20.00, cu ocazia Zilei Dramaturgiei Maghiare, urmând să fie prezentat în Sala Studio.

Tot pe malul Someșului se va juca, pe 19 și 26 septembrie, la ora 19.00, și spectacolul „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale.

În stagiunea 228 vor avea loc încă trei premiere, anunță organizatorii printr-un comunicat de presă. Cu ocazia prezentării spectacolului „Romeo și Juliet”a de William Shakespeare, în regia lui Attila Vidnyánszky jr, publicul spectator va avea ocazia de a-i vedea pentru prima oară pe scena Teatrului Maghiar de Stat pe cei trei actori nou intrați în trupă. Eszter Román este distribuită în rolul Julietei, Tamás Kiss este Romeo, iar Zsolt Gedő este Benvolio.

Regizorul Botond Nagy revine la Cluj, de data aceasta cu varianta scenică a romanului „Călătorul și clar de lună” de Antal Szerb, important scriitor interbelic al literaturii maghiare.

De asemenea, la finalul stagiunii 2020/2021 Teatrul Maghiar de Stat va prezenta premiera unei inedite adaptări muzicale a romanului „Ferma animalelor” de George Orwell, regia Zoltán Puskás.

În luna octombrie spectacolul „Nora” de H. Ibsen, regizat de Botond Nagy, pleacă în turneu în Serbia, la Kraguievac și Subotica. Spectacolul a fost nominalizat la Premiul UNITER, la două categorii: Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cea mai bună scenografie (Carmencita Brojboiu și András Rancz). Începând cu această stagiune, „Nora” va putea fi văzut într-o nouă distribuție, cu Anikó Pethő și cu Balázs Bodolai în rolurile celor doi protagoniști.

Gábor Tompa, a precizat că în perioada 19-29 noiembrie 2020, Teatrul Maghiar intenționează să organizeze cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, cu tema „Orizonturi”, dar formatul festivalului este deocamdată nesigur.

Directorul teatrului a prezentat trei scenarii posibile. Prima variantă ar fi organizarea festivalului în formatul său clasic, cu trupe invitate din străinătate și spectacole dedicate temei, acest lucru fiind posibil doar în cazul în care se vor schimba reglementările legate de pandemie și granițele vor fi deschise. O a doua variantă ar fi organizarea festivalului online, iar cea de-a treilea ar fi o variantă hibrid, care ar combina spectacolele live cu cele difuzate online.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".