Indemnizaṭii de merit pe viaṭã pentru Andrei Pleşu şi Norman Manea din partea Uniunii Scriitorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/indemniza%e1%b9%adii-de-merit-pe-via%e1%b9%ada-pentru-andrei-plesu-si-norman-manea-din-partea-uniunii-scriitorilor/

Uniunea Scriitorilor a decis, în urma şedinṭei din 16 februarie, ca Andrei Pleşu şi Norman Manea sã primeascã indemnizaṭii de merit pe viaṭã  în valoare de 2.000 lei lunar.   Contactat de cãtre Medifax, Nicolae Manolescu (n.r. Preşedintele Uniunii Scriitorilor) a declarat cã:   „Valoarea indemnizaţiei de merit era undeva în jur de 1.800 de […]

Un articol de Andrada Văsii|25 februarie 2013

Uniunea Scriitorilor a decis, în urma şedinṭei din 16 februarie, ca Andrei Pleşu şi Norman Manea sã primeascã indemnizaṭii de merit pe viaṭã  în valoare de 2.000 lei lunar.

 

Contactat de cãtre Medifax, Nicolae Manolescu (n.r. Preşedintele Uniunii Scriitorilor) a declarat cã:

 

„Valoarea indemnizaţiei de merit era undeva în jur de 1.800 de lei pe lună, dar va merge spre 2.000 de lei, pentru că a crescut salariul minim”

 

Fondurile pentru aceastã indemnizaṭie pentru Andrei Pleşu şi Norman Manea vor fi distribuite de cãtre Ministerul Culturii, prin intermediul Uniunii Scriitorilor. In cadrul şedinṭei din data de 16 februarie, conform comunicatului lansat de cãtre Uniunea scriitorilor, s-au mai decis şi datele viitoarelor evenimente care stau sub marca Uniunii Scriitorilor.

 

Andrei Pleşu s-a nãscut la 23 august 1948 şi este un cunoscut eseist, istoric şi estetician al artei. Fost ministru al Culturii şi al Afacerilor Externe, Andrei Pleşu este un personaj constant al vieṭii publice culturale autohtone. Ultima sa carte, Parabolele lui Iisus, apare dupã o lungã serie de romane precum Faṭa cãtre faṭã, Despre frumuseṭea uitatã a vieṭii, Sensuri metafizice ale crucii ş.a.m.d. Andrei Pleşu este cunoscut şi peste hotare pentru volume precum Corot, Reflexion und Leidenschaft, Eliten şi Wer in der Sonne Steht, wirft Schatten.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.