Înscriere la selecția pentru noua ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești din cadrul FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/inscriere-la-selectia-pentru-noua-editie-a-festivalului-dramaturgiei-romanesti-din-cadrul-fest-fdr/

Teatrul Naţional din Timişoara lansează sesiunea de înscriere la selecţie pentru noua ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti din cadrul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti, preconizată pentru perioada 28.08 – 5.09.2021.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2021

Pentru că, în acest timp al nesiguranței și al spaimei, Teatrul Național și-a asumat misiunea să ofere un spațiu de confort psihologic deopotrivă pentru creatorii de teatru și pentru spectatori, tema ediției 2021 a FEST-FDR este Polarizare.

FEST – FDR 2021 reprezintă un apel la rezistență în fața unui discurs politic și social din ce în ce mai divizat, rezistență în fața tuturor acelor curente de opinie care îi despart pe oameni în categorii antagonice, din ce în ce mai incompatibile unele cu celelalte și îi pun în stare de conflict: tineri contra bătrâni, vaccinați contra ne-vaccinați, bugetari contra independenți, partizani ai unui partid contra partizani ai altui partid sau ai niciunui partid, instituții publice contra organizații private și așa mai departe.

Din motive de siguranță și de protecție împotriva SARS-CoV-2, spectacolele selecționate în FEST – FDR 2021 vor fi prezentate pe Scena A ut DOR, scena în aer liber construită de Teatrul Național în Parcul Civic, lângă Sala 2. Prin urmare, alături de criteriile estetice și tematice, selecția va lua în considerare atât capacitatea spectacolelor de a se adapta pentru reprezentarea în aer liber, cât și adecvarea acestora la măsurile de protecție  împotriva SARS-CoV-2, conform legislației în vigoare .

Selecția pentru modulul FDR al FEST – FDR 2021 se adresează spectacolelor pe texte românești (inclusiv scenarii pentru teatru). Dedicat evoluției spectacolului de teatru românesc prin tradiția sa de peste patru decenii, FEST – FDRcontinuă să fie și în acest an o formulă de a construi prin teatru un spațiu al solidarității în fața unei realități din ce în ce mai constrângătoare și mai lipsite de repere.

Teatrele și companiile independente de teatru pot trimite înregistrările spectacolelor (link) la adresa e e-mail a selecționerului FDR, teatrologul Oana Borș: [email protected].

Selecția FDR vizează spectacole produse în intervalul 15 mai 2020 – 15 mai 2021.

Data-limită pentru trimiterea propunerilor este luni, 31 mai 2021.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.