Inside-Outside: lecturi și dezbateri ce aduc atmosfera unui festival din Cehia la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/inside-outside-lecturi-si-dezbateri-ce-aduc-atmosfera-unui-festival-din-cehia-la-bucuresti/

Centrul Ceh Bucureşti începe sezonul de toamnă cu un nou proiect! Între 24 septembrie şi 15 octombrie 2020, în fiecare zi de joi, sunteţi aşteptaţi la câte un eveniment de lectură publică şi dezbatere.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2020

Atmosfera Festivalului Authors’ Reading Month vine la București, la Muzeul Național al Literaturii Române, pentru a afla alături de cei patru scriitori români invitați care sunt perspectivele acestora, dar și ale publicului, în ceea ce privește imaginea asupra literaturii române din „interior” și din „exterior”, în acest caz, în mod special din punctul de vedere al Cehiei.

Dualitatea interior-exterior reprezintă una dintre preocupările scriitorilor și una dintre temele pe care le propune spre dezbatere proiectul INSIDE-OUTSIDE, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Centrul Ceh în perioada 24 septembrie – 15 octombrie 2020, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8.

Proiectul INSIDE-OUTSIDE este o continuare a Festivalului Authors´ Reading Month, realizat în coproducție cu Televiziunea Cehă. Festivalul a avut loc în Cehia, în 2019, fiind unul dintre cele mai importante evenimente de lectură publică din Europa Centrală, și la care au participat 30 de scriitori români, alături de autori din Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina. În cadrul festivalului, au fost realizate portretele acestora în format video, care pot fi vizionate pe site-ul Televiziunii Cehe.

În fiecare joi, de pe 24 septembrie și până pe 15 octombrie, începând cu ora 19.00, patru autori români care au avut oportunitatea de a participa la lecturi publice în străinătate, au tradus și au fost traduși la rândul lor, vor citi și vor intra într-un dialog cu publicul pe tema interiorității și a exteriorității.

Programul lecturilor publice și al dezbaterilor din cadrul proiectului INSIDE – OUTSIDE:

24 septembrie – lectură publică și dezbateri cu Ana Blandiana

1 octombrie – lectură publică și dezbateri cu Claudiu Komartin

8 octombrie – lectură publică și dezbateri cu Filip Florian

15 octombrie – lectură publică și dezbateri cu Svetlana Cârstean

Moderator evenimente: Magda Cârneci, critic și istoric de artă, curator.

Adresă: Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8:

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la [email protected].

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.