Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnirea-culturala-a-artistilor-diplomatilor-si-oamenilor-de-afaceri-din-spatiul-lingvistic-german-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a organizat Întâlnirea culturală a artiştilor, diplomaţilor şi oamenilor de afaceri din spaţiul lingvistic german, eveniment găzduit de Primăria Sibiu în perioada 31 martie – 1 aprilie 2022.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2022

Relația reciprocă dintre cultură și mediul de afaceri, având la bază exemplul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cu Secția Română și Secția Germană, Festivalul Internațional de Teatru și toate structurile conexe, precum și consolidarea pilonilor regionali ai culturii, educației și cercetării au fost temele de discuție ale întâlnirii de lucru anuală a diplomaților, artiștilor și oamenilor de afaceri germani.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor distinși invitați: doamna Corina Bokor, Vice-Primarul Municipiului Sibiu; Excelența Sa domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria; doamna Kerstin Ursula Jahn, Consul – Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu; doamna Sonja Gebauer, Șefa Secției Cultură, Educație și Minoritate germană, Consilier politic – Ambasada Republicii Federale Germania în București; domnul Andreas Huber, Consul onorific al Austriei la Sibiu; domnul Daniel Plier, Consul onorific al Marelui Ducat al Luxemburgului; doamna Jana Flottmann, Referent Secția Cultură – Ambasada Republicii Federale Germania în București; domnul Thomas Șindilariu, Subsecretar – Departamentul Relații Interetnice din cadrul Guvernului României; domnul Dr. Joachim Umlauf, Director – Institutul Goethe; domnul Thomas Kloiber, Director – Forumul Cultural Austriac; domnul Wolfgang Köber, Președinte – German Business Club Transilvania; domnul Peter Hochmuth, Președinte – Clubul Economic German din Banat; domnul Dr. Paul-Jürgen Porr, Președinte Forumul Democrat al Germanilor din România; domnul Benjamin Józsa, Director executiv – Forumul Democrat al Germanilor din România; doamna Aurelia Brecht, Manager cultural IFA Sibiu; domnul Daniel Grecu, Director General Autoklass; domnul Claudiu Braicu, Sales Manager Autoklass Sibiu; domnul Thomas Emmerling, Director – Kunsthaus 7B; domnul Hunor Horvath, Șeful Secției Germane TNRS, reprezentanți ai mass-media de limba germană.

„Este o întâlnire cu totul specială pe care o gândim de mult timp și pe care, din fericire o putem organiza aici, la Primăria Sibiu, instituție care patronează Teatrul Național. Vreau să mulțumesc Primăriei Sibiu, doamnei primar Astrid Fodor și doamnei viceprimar Corina Bokor pentru susținerea pe care ne-o oferă. Cred că Sibiul este unul dintre cele mai bune exemple din lume în privința felului în care o comunitate s-a putut dezvolta printr-un dat cultural. Teatrul a fost, de-a lungul timpului, o formă de manifestare cu totul aparte în Sibiu. Am dezvoltat Festivalul Internațional de Teatru ca un simbol al ceea ce a însemnat puntea prin cultură pe care comunitatea germană a dezvoltat-o de-a lungul timpului și care este un semn de statornicie și de investiție la modul vizionar. Am dorit să organizăm această întâlnire între cei care găsesc liniile politice de investiție, dar și de dialog, și am gândit o serie de proiecte pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea teatrului în limba germană, în conexiune cu zona de educație”, a spus domnul Constantin Chiriac, Directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în deschiderea lucrărilor.

În cadrul întâlnirii de la Sibiu au fost discutate proiectele pe care TNRS, prin Secția Germană, le-a propus partenerilor germani: extinderea ansamblului de limbă germană, sprijin pentru proiectele internaționale de teatru cu texte germane, piese de teatru, experți și artiști, creșterea numărului de invitați din spațiul german prezenți la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, organizarea unui turneu anual cu spectacole din repertoriu sau invitate în Transilvania.

Una dintre preocupările TNRS este aceea de a pune bazele unei rețele de spectacole invitate care să poate fi organizată în orice perioadă a anului și care poate avea loc în zona transilvăneană de limbă germană.

Naționalul sibian a discutat cu invitații la eveniment necesitatea unei cooperări pe termen lung cu parteneri din Germania, Austria, Elveția, Luxemburg, Liechtenstein, Belgia și Olanda, care sprijină sau promovează proiectul TNRS, și chiar contribuie la modelarea acestuia, fapt care ar deschide oportunitatea de a atrage un public interesat în multe alte țări.
Oaspeții întâlnirii au fost prezenți la premiera spectacolului „Macbeth” după William Shakespeare, regia Botond Nagy, în limba germană, și la reprezentațiile „Trei surori”, de A. P. Cehov, și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, ambele în regia lui Andrei și a Andreei Grosu.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.