Interfața 3, la Centrul de Teatru Educațional Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/interfata-3-la-centrul-de-teatru-educational-replika/

Spectacolul INTERFAȚA 3 tratează indiferenţa într-un chestionar teatral în 3 acte. Este un spectacol bazat pe compoziţie muzicală de avangardă, inovaţie tehnologică şi teatru documentar ce descoperă laturi deseori ascunse ale trecutului recent şi ale prezentului României pentru a le aduce în dezbatere.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Spectacolul dezvoltă proiectul inter@FAȚA început de dramAcum în 2014 la Centrul de Teatru Educațional Replika – Strada Lânăriei, nr. 93-95, miercuri, 16 septembrie 2015, la ora 19.00.

 Actorii: Cătălina Bălălău, Florin Ionuț Crăciun, Ionuț Niculae, Liviu Popa și Paul Dunca împreună cu Andreea Chindriș, Alexandru Berceanu și Cătălin Crețu produc o investigație performativă a contactului între grupuri culturale cu identități diferite, precum comunitatea gay, etnicii romi și evrei și grupuri culturale majoritare. Rezultatul este un spectacol participativ care aduce povești tulburătoare în atenția spectatorului, provocându-l să își chestioneze atitudinea proprie față de diferență.

Minodora: Și acum când ne ducem în Germania, și, de exemplu acum m-am dus la toaletă și nu aveam bani să pun acolo. Dom’le, lasa-mă, că sunt însărcinată și trebuie să merg la toaletă și nu am bani să pun acolo. Nu, nu. Zic: Da voi chiar ați rămas așa, cum e Hitler? În Franța nu e așa.

Pentru construcția spectacolului au fost realizate interviuri cu supraviețuitori romi și evrei ai Holocaustului și alți reprezentanți ai unor categorii discriminate în România de-a lungul timpului.

În cadrul INTERFAȚA 3 se generează muzică în timp real. Sunt montorizați EEG un actor și un spectator, iar relația dintre cele două encefalograme produce muzica spectacolului având la bază algoritmi de recunoaștere a stării emoționale. Reacția invizibilă a subiectului monitorizat, devine perceptibilă la nivel sonor tuturor spectatorilor. Fondul sonor rezultat este folosit de coregrafa Ana Costea ca suport pentru dans.

Spectacolul este conceput de Alexandru  Berceanu, dramaturgia este semnată de Andreea Chindriș și Alexandru Berceanu, muzica este compusă de Cătălin Crețu și Grigore Burloiu, iar tehnologiile din cadrul spectacolelor sunt operate de George Rotaru și Dan Olteanu.

3_interfata3

Spectacolul INTERFAȚA 3 este produs în cadrul proiectului inter@FAȚA 3, care alături de producția spectacolului și un număr de 8 reprezentații în București va realiza un turneu național al spectacolului. Primele reprezentații au avut loc pe data de 7 și 8 august (avanpremiere), maratonul urmând să continue:

26, 27 septembrie, 16 octombrie, 14, 15 noiembrie – București, Centrul de Teatru Educațional Replika, 30 octombrie – Timișoara, Teatrul Național din Timișoara, Studio UTU; 1 noiembrie – Oradea, Centrul Cultural – Comunitatea Evreilor din Oradea; 3 noiembrie – Tg. Mureș, Universitatea de Arte Tg. Mureș; 5 noiembrie – Baia Mare, Teatrul Municipal Baia Mare, Sala Studio; 7 noiembrie – Bistrița, Sinagoga; 8 noiembrie – Suceava, Sala Dom Polski; 10 noiembrie – Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, sala Studio; 12 noiembrie – Rm. Vâlcea, Teatrul „Anton Pann”, Sala Studio.

Accesul este gratuit. Copiii sub 14 ani au acces doar însoțiți de părinți.

Pentru că numărul de locuri este limitat, vă invităm să rezervați locurile la 0745 983 368 sau la [email protected]

Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.