Interkultour – drumul teatrului de la Timişoara la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/interkultour-drumul-teatrului-de-la-timisoara-la-bucuresti/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vă aşteaptă la cinci zile de evenimente teatrale şi culturale la Bucureşti la Interkultour.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara vă așteaptă la cinci zile de evenimente teatrale și culturale la București, în cadrul proiectului Interkultour.

Două dintre spectacolele de succes din stagiunea anterioară a Teatrului, Vremuri de pace (foto sus), în regia lui Hajdu Szabolcs și Gardenia, în regia lui Koltai M. Gábor vor fi prezentate  în perioada 30 octombrie –  3 noiembrie, împreună cu alte evenimente culturale, precum proiecţia multipremiatului Bibliothèque Pascal sau discuția cu studenții UNATC, coordonat de regizorul Hajdu Szabolcs.

În data de 30 octombrie, la Interkultour, de la ora 19.00, publicul poate urmări proiecția peliculei Bibliothèque Pascal, producție cinematografică cu multiple premii, regizată de Hajdu Szabolcs. Bibliothèque Pascal a fost propunerea Ungariei la Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în anul 2011 şi a fost descris ca o aventură sălbatică, suprarealistă, care ne prezintă o realitate dură, dar absurdă a societății din Occident.

După încheierea proiecției de la Interkultour, organizatorii vă așteaptă la o discuţie cu creatorii filmului, din care fac parte actori renumiţi ca Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Ion Sapdaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Alexandru Bindea, Mihai Călin, Dorel Vişan, Steliana Bălăcianu sau Andi Vasluianu.

Vremuri de pace la Interkultour

Spectacolul din data de 31 octombrie de la Interkultour, Vremuri de pace, scris și regizat de Hajdu Szabolcs, este bazat pe ideile şi pe improvizaţiile actorilor din distribuţie. Montarea ne dezvăluie lumea unui artist, viața sa de familie, cercul său de prieteni.

Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, primește o ofertă de a scrie o piesă de teatru.

Moartea tatălui, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale. Montarea este lipsită de clișee, ceea ce îi conferă o notă captivantă, mai ales că din distribuție face parte şi regizorul și scenaristul Hajdu Szabolcs.

Interkultour

Afișul proiectului Interkultour

Pe 1 noiembrie, studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” sunt invitaţi la o discuție cu regizorul Hajdu Szabolcs. În cadrul discuției vor fi abordate metode diferite de creație artistică pe scenă sau în cinematografie, relația film – teatru şi aspecte precum scrierea scenariului, improvizația teatrală, munca regizorului, actorie.

Continuând șirul evenimentelor teatrale, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, în 2 şi 3 noiembrie, la Teatrul Nottara din București. Montată în premieră pe o scenă din România, Gardenia este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din tot atâtea generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982.

În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și opulența epocilor, ies la iveală relațiile complicate, totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică.” Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și hemoragii.

Programul evenimentelor Interkultour

Studio Horia Bernea la  Muzeul Național al Țăranului Român

30 octombrie, ora 19.00 – Bibliothèque Pascal

Teatrul Odeon, Sala Majestic

31 octombrie, ora 18.00 și 21.00 – Vremuri de pace (r.: Hajdu Szabolcs)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale

1 noiembrie, ora 15.00 – Întreabă-l pe regizor!

Teatrul Nottara, Sala George Constantin

2 noiembrie, ora 19.00 – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

3 noiembrie, ora 18.00  – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

 

Foto credit: Interkultour

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.