Interviu în premieră cu regizorul Eugenio Barba, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviu-in-premiera-cu-regizorul-eugenio-barba-pe-tvr2/

TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan.

Un articol de Adina Scorţescu|4 aprilie 2013

TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan.

Cu peste 40 de ani de carieră în teatru şi mai mult de 70 de piese, Eugenio Barba a devenit o referinţă de neocolit. Acesta a început prin a face cunoscută Europei occidentale originalitatea unui alt nonconformist, descoperit de el în lagărul socialist: Jerzy Grotowski.

„Toate spectacolele mele sunt ca un limbaj elaborat într-o manieră diferită. Întâi este limbajul verbal, cel al cuvintelor textului, apoi limbajul sonor, care nu e doar sonoritatea vocii, ci şi tot ceea ce ţine de dramaturgie, succesiunea evenimentelor sonore, muzica, zgomotul, tăcerea. Toate sunt surse de informaţie pentru spectator. Se adresează unei părţi a creierului care nu lucrează cu concepte, ca limbajul verbal. Al treilea limbaj este cel al dinamismului fizic, al reacţiilor fizice, al gesturilor, al mişcărilor, al imobilităţii. […] Dacă e posibil, trebuie să spunem aceste trei poveşti în acelaşi timp”, spune regizorul Eugenio Barba în cadrul interviului.

De ce a părăsit regizorul ţara natală – Italia? Care sunt originile teatrului lui Eugenio Barba? Care este istoria Teatrului Odin? Urmărind documentarul „Eugenio Barba, provocatorul”, telespectatorii au ocazia să afle răspunsul la aceste întrebări şi să-l cunoască pe nonconformistul regizor şi într-o altă ipostază – aceea de scriitor.

Documentarul poate fi urmărit simultan şi online, pe platforma video a Televiziunii Române TVR+, în secţiunea LIVE.

Foto: Rina Skeel



22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.