(In)vizibil, un spectacol-colaj la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/invizibil-un-spectacol-colaj-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Marţi, 5 februarie, la ora 20.00, în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului „(In)vizibil”, un spectacol-colaj, pus în scenă de Leta Popescu.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2019

„(In)vizibil” este prima producție realizată în urma concursului de proiecte pentru tinerii regizori din anul 2017, celelalte spectacole urmând să fie montate pe parcursul acestei stagiuni.

„(In)vizibil” este un spectacol-colaj din texte semnate de autori contemporani români și maghiari, care se juxtapun cu o serie de imagini construite constant, ca o instalație vizuală. Spectatorul este invitat să privească cu deschidere un act de reflecție asupra lui în lume și asupra lumii din jurul lui.

Leta Popescu, regizorul spectacolului, a mărturisit că spectacolul „(In)vizibil” vorbește despre vulnerabilitate, într-un prezent în care singura constantă pare să fie lipsa de siguranță a lumii și a individului în lume. Traversând șapte episoade ale fragilității (de la Planetă – Continent – Țară – Oraș – Familie – Cuplu până la Individ), spectacolul devine o călătorie printre senzații, pornind de la singurătate și ajungând la solitudine, un sentiment înălțător.

„Am încercat să construim șapte spații diferite care vor exista în aceleași timp în spațiul scenic. A fost un pariu pentru mine să fac un colaj în care aceste șapte elemente să coexiste și să nu se anuleze unul pe celălalt. Spațiul arată ca un colaj de instalații de artă care ar trebui să ajute spectatorii să culeagă și să combine semnificații”, a spus scenograful Mihai Păcurar.

Scenografia, instalațiile video și animațiile sunt semnate de Mihai Păcurar, din echipa de creație mai fac parte: Andrei Dósa (traducere și asistent de dramaturgie), Ferenc Sinkó (mișcare scenică) și Magor Bocsárdi (muzică).

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii: András Buzási, Áron Dimény, Loránd Farkas, Tímea Jerovszky, Emőke Kató, Csilla Varga, Gábor Viola. Voce: Tekla Tordai.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…