Ioana Nicolaie lansează volumul de poeme ”Lomografii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-nicolaie-lanseaza-volumul-de-poeme-lomografii/

Joi, 23 iulie 20015, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului de poeme ”Lomografii” de Ioana Nicolaie.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2015

La eveniment vor participa, alături de autoare, Angelo Mitchievici, Marius Chivu și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

„Cărțile mele de versuri sunt povești. Au crescut pe un schelet narativ, s-au vertebrat epic, deși formal s-au folosit de artificiile stilistice ale poeziei. În Poza retușată am încercat să fixez contorsiunile unei povești de dragoste, în Nordul am vorbit despre copilărie, și trauma, și sentimentul de minoritar în ultimul deceniu de comunism, în Credința am încercat să-mi înțeleg mai bine trecutul faulknerian și convulsiv, iar în Autoimun am vorbit despre boală, maturitate și implacabil.”, spune poeta Ioana Nicolaie.

Fiecare poezie e, de fapt, un fragment al istoriei pe care o subîntinde. Prin urmare, orice antologare e aproape imposibil de făcut. Am operat totuși o selecție pe primul volum, căruia i-am adăugat și câteva texte inedite, pe cand Autoimun, de pildă, este inclus integral. Celelalte două cărți reiau antologia Cenotaf, apărută în anul 2006. – Ioana Nicolaie

„O autoare sobră de un subtil rafinament, ale cărei legături subterane dezvăluie o sensibilitateIoana Nicolaie atipică pentru timpurile noastre, de o originalitate frapantă.“ (Andrei Bodiu)

„O poetă cu o scriitură singulară la noi – o scriitură feminină, inteligentă, profundă, seducatoare și prietenoasă.“ (Marius Chivu)

Despre Ioana Nicolaie

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud.

A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf ), două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă) şi literatura pentru copii (Aventurile lui Arik şi Arik şi mercenarii).

A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.

A fost inclusă în nouă volume colective româneşti şi în numeroase reviste şi antologii străine Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.

Foto: Ioana Nicolaie – facebook, Humanitas

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.