Ion Caramitru – program special la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-program-special-la-duminica-filmului-romanesc/

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări două dintre filmele sale reprezentative: ,,Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi ,,Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2013

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi „Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Drama Ştefan Luchian (producţie 1981), în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film biografic, povestea vieţii marelui pictor român interpretat de Ion Caramitru.

Datorită unei moşteniri consistente, care-l fereşte de orice griji materiale, tânărul Luchian are parte de o viaţă plină de plăceri şi chiar de reuşite profesionale. Dar, la un moment dat, visul se transformă în coşmar: averea se risipeşte, apar primele semne ale bolii care-l va lăsa, în final, neputincios.

Mai mult, iubita şi prietenii îl abandonează, aşa că singurul lucru care îi mai rămâne este pictura, cea care-l va face nemuritor.

Ion Caramitru

Ion Caramitru, în rolul lui Ştefan Luchian 

Cel de-al doilea film al zilei este „Între oglinzi paralele’’, în regia lui Mircea Veroiu din anul 1978 – o dramă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu.

Ion Caramitru este Ştefan Gheorghidiu, student la filosofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela – o fată frumoasă dar săracă.

Moartea neaşteptată a unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore. Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan, zguduit, părăseşte viaţa civilă pentru a pleca pe front.

Foto credit: TVR 2, foto cu Ion Caramitru

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.