Iosif Demian, premiul de excelență la Festivalul Astra Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/iosif-demian-premiul-de-excelenta-la-festivalul-astra-film/

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obţinut sâmbătă seara premiul de excelenţă la Festivalul Astra Film, cu „Baloane de curcubeu”, o creaţie cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Un articol de |22 octombrie 2017

În discursul său, Iosif Demian le-a mulțumit organizatorilor festivalului, echipei de colaboratori, actorilor și soției sale. El a amintit, totodată, că doi dintre foștii lui studenți din Australia au obținut Oscar-ul.

Filmul „Baloane de curcubeu” a fost lansat vineri seară, după 35 de ani, la Sala Thalia, în cadrul Festivalului Astra Film, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa.

Povestea unui haios președinte de CAP dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unui CAP de succes și iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc.

Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care va cuprinde tot satul.

Filmul prezintă realitatea absurdă și necosmetizată ideologic a vieții rurale românești a anului 1982, iar acest aspect nu a fost pe placul oficialităților, care l-au supus la 18 ședințe de cenzură și l-au sărăcit de o serie de scene importante.

Sub presiunea regimului, Iosif Demian a părăsit țara, stabilindu-se în Australia în 1985. Revenit după Revoluție, regizorul are plăcuta surpriză de a descoperi o copie a filmului, pe care l-a crezut dispărut pentru totdeauna.

După abuzul cenzorilor comuniști, aproape pierdut în crepusculul timpului vreme de 35 de ani, comedia ”Baloane de curcubeu” a fost recondiționată și și a fost lansată în cadrul Astra Film Festival.

Festivalul Astra Film și-a anunțat sâmbătă seara, câștigătorii, dar ultima zi de festival este duminică. Cinefilii pot vedea „Baloane de curcubeu”, duminică, de la ora 16,00, la Astra Film Cinema. Programul proiecțiilor este pe site-ul evenimentului,

Foto: Iosif Demian – Simion Buia

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.