VIDEO „Iron Man“: actorie zdrobită de efecte speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/iron-man-actorie-zdrobita-de-efecte-speciale/

Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga ţară. Merită să-l vezi dacă eşti pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oţel“, te bucuri de intrare gratuită.

Un articol de Adina Scorţescu|25 aprilie 2013

CRONICĂ DE FILM Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga țară. Merită să-l vezi dacă ești pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oțel“, te bucuri de intrare gratuită.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie – strident colorată şi încăpătoare (130 de minute și atâtea efecte speciale cât să-ți ajungă până la „The Avengers 2“). Povestea continuă atât firul narativ al producțiilor anterioare, cât și pe cel din „The Avengers“ („Răzbunătorii“).

Alături de Robert Downey Jr. (Tony Stark, omul din spatele costumului de supererou), joacă și actori (buni) – Ben Kingsley (şarmant în rolul de terorist luat pe nepregătite) și Guy Pearce (destul de credibil în rolul omului de știință psihopat). Gwyneth Paltrow e frumoasă ca într-o reclamă la cremele antirid. Şi, după o spectaculoasă cădere în gol, coafura rezistă.

Ego expandat

Scenariul, cu schimbări de situație previzibile, mizează pe un anumit umor de limbaj, care însă te face să râzi doar dacă – în timpul proiecției – te gâdilă cineva în talpă. Robert Downey Jr. interpretează grosier cam toate stările psiholigice ale personajului (de la atacuri de panică, la accese de mândrie și de răzbunare).

Și, dacă e ușor să accepți convenția „miliarde de dolari + talent la mecanică + ego expandat + vilă mare cât un cartier, pe malul oceanului + iubită blondă= supererou“, ai nevoie de o pungă mare de popcorn ca să înghiți varianta „costum de fier distrus + sănătate precară + garaj părăginit + buzunarele aproape goale = revenire spectaculoasă“. Brusc, Iron Man capătă veleități de Zână Măseluță, dar, în fond, asta nu e o critică valabilă pentru un supererou.

Partea bună este că efectele speciale te țin în sală (deși nu lipit de scaun), dacă le vezi în 3D: căderi în gol (urmate de recuperări „uimitoare“), explozii cu tot tacâmul (și cu iz de sfârșit de lume, se putea altfel?), personaje negative care-ți aduc aminte de roboții din Terminator 2. Probabil că ele au înghițit grosul bugetului de 200 de milioane de dolari.

În concluzie, „Iron Man 3“ merită văzut dacă te cheamă „Oțelea“, „Fieroiu“, „Capdefier“ (sau alte variante metalifere) și, prin urmare, beneficiezi de intrare gratis la cinema.

INFO

Iron Man 3

Regia: Shane Black
Cu: Robert Downey Jr.,  Gwyneth Paltrow, Rebecca Hall, Guy Pearce,  Ben Kingsley

●●○○○

Foto: © Marvel

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.