Jerry Lewis, un ultim omagiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jerry-lewis-un-ultim-omagiu/

Jerry Lewis, considerat un „clovn” al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins şi Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăţi din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Artist complet, devenit star al scenei la vârsta de 15 ani, grație unor roluri de imitator, Jerry Lewis a împins la extrem burlescul american și s-a făcut remarcat cântând (inclusiv în falset), dansând, mimând și excelând în spectacole de tip „one man show”.

Purtând adeseori dinți falși, un nas fals și beneficiind de un fizic longilin, a jonglat în rolurile sale cu infirmitățile fizice și psihice. Arta dedublării sale și-a atins apogeul în filmul „The Nutty Professor”.

Actor în peste 60 de filme, Jerry Lewis a fost și producător și regizor, folosind la maximum handicapurile ce îi erau reproșate în presa vremii, interpretând succesiv roluri de „idiot” și de „urât”.

Criticii îi reproșau grimasele cu rejerry lewispetiție, jocul fără nuanțe și un umor considerat grosier. A fost mai puțin apreciat în țara lui decât în Europa, în special în Franța, unde simpla prezență a numelui său era suficientă pentru a garanta succesul unui film. Pentru Jean-Luc Godard, Jerry Lewis a fost „superior lui Chaplin și Keaton”.

Întâlnirea cu Dean Martin, în 1946, a fost determinantă. Cei doi au devenit inseparabili și au creat împreună o serie de spectacole de comedie care le-au adus succesul.

După participarea la celebra emisiune televizată „Ed Sullivan Show”, în 1948, au semnat un contract cu studioul Paramount și, încă de la primul lor film, „My friend Irma”, au sedus publicul american.

Zece ani mai târziu, obosiți de tandemul lor, au decis să urmeze cariere solo. În 1959, Jerry Lewis Productions a semnat cu Paramount un contract record de 10 milioane de dolari, plus 60% din încasări, pentru 14 filme în șapte ani. În 1965, a părăsit Paramount pentru studioul Columbia.

Devenit profesor de cinematografie la Universitatea Southern California, a regizat filmul „Which Way To The Front”, un omagiu adus lui Charlie Chaplin și, în același timp, o nouă variație pe tema lui favorită — rolul dublu.

Dean Martin & Jerry Lewis

După o absență de 10 ani în cinematografe, interpretul preferat al rolurilor de „idiot burlesc” a regăsit publicul american în filmul „Hardly working”, înainte ca Martin Scorsese, în 1983, și Emir Kusturica, în 1991, să îi ofere partituri dramatice, în lungmetrajele „The King of Comedy” respectiv „Arizona Dream”.

În paralel cu activitățile sale artistice și sportive (s-a antrenat cu echipa de baseball Los Angeles Dodgers), Jerry Lewis, care a avut șapte copii, a sprijinit activ asociațiile de ajutorare a persoanelor cu handicapuri fizice și mintale.

Celebritățile despre dispariția lui Jerry Lewis

Nancy Sinatra, fiica lui Frank Sinatra, a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Dragă Jerry, tatăl meu va fi la fel de fericit să te vadă pe cât sunt eu de tristă să văd că ai plecat dintre noi. Să îl îmbrățișezi și din partea mea. Te voi iubi pentru totdeauna”.

Deana Martin, fiica lui Dean Martin, partenerul lui Jerry Lewis din numeroase filme și show-uri umoristice televizate, a publicat la rândul ei o declarație pe Twitter: „Sunt cu inima frântă de durere după moartea bunului nostru prieten, ‘Unchiul’ Jerry Lewis. L-am iubit toată viața și îmi va fi tare dor de el”.

Actorul Jim Carrey a publicat la rândul lui un mesaj pe Twitter: „Acel nebun nu a fost un figurant. Jerry Lewis a fost fără nicio îndoială un geniu, o binecuvântare impenetrabilă, o culme absolută a comediei! Eu sunt ceea ce sunt astăzi datorită lui”.

Tot pe Twitter s-a exprimat și prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel: „Jerry Lewis a fost un actor genial, dar și un regizor, inventator și filantrop”.

O altă legendă a televiziunii americane, prezentatorul Larry King a publicat și el un mesaj pe Twitter: „Jerry a trăit pentru a face lumea să râdă, iar noi am râs timp de decenii. Talentul său a fost depășit doar de filantropia lui. Odihnește-te în pace, prieten drag!”.

„Regele Comediei, Jerry Lewis, a fost un talent uriaș și un bun prieten. Odihnește-te în pace. Ne vei lipsi foarte mult”, a scris pe Twitter actrița Joan Collins.

Foto: Jerry Lewis – facebook

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.