Jorj Voicu – In memoriam
https://www.ziarulmetropolis.ro/jorj-voicu-in-memoriam/

De Ziua Internaţională a Teatrului – duminică, 27 martie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio – iubitorii teatrului sunt invitaţi la “JORJ VOICU – 25 / In memoriam”, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea îndrăgitului actor

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2016

Intrarea la eveniment este liberă.

Vor prezenta Dorina Lazăr (directorul Teatrului Odeon) şi Sanda Manu (regizor), iar din program fac parte: dezvelirea bustului realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu şi o proiecţie de film , mai exact un portret realizat de Casa de Producţie a Televiziunii Romjorj voicuâne.

Despre Jorj Voicu

Jorj Voicu s-a născut pe 12 iulie 1938, la Cluj, dedicându-se carierei scenice de timpuriu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti în 1961, la clasa profesorului Ion Finteşteanu și a studiat la Paris pantomima cu Jacques Leqoc.

Și-a început activitatea tot în 1961, la Teatrul Regional București. Din 1962 a jucat la Teatrul de Stat din Turda, apoi la Teatrul Barbu Delavrancea din București şi la Teatrul Giuleşti din capitală (actualul Teatru Odeon).

Pe marele ecran, a debutat în 1966, cu filmul Zodia Fecioarei, apoi a interpretat rolul Mefisto în Faust XX. Au urmat: Un film cu o fată fermecătoare, De trei ori Bucureşti, B.D. în alertă, Păcală, Comedie fantastică, De ce trag clopotele, Mitică?, Dueliștii  și Rămășagul.

A apărut în emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune şi a fost distribuit în numeroase piese de teatru radiofonic. Actorul a murit la 12 ianuarie, 1991,  la vârsta de 53 de ani.

Foto: Jorj Voicu – Teatrul Odeon

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.