Jurnal de TIFF (1) – Un Kieslowski clasic şi două filme bune din 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/jurnal-de-tiff-1-un-kieslowski-clasic-si-doua-filme-bune-din-2022/

Doar trei filme în prima zi de TIFF, dar fără nici un rateu. Dimpotrivă.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 iunie 2022

Aşadar, nu ştiam CICATRICEA (1976; foto), de Kieslowski (TIFF îi dedică anul ăsta o restrospectivă), de aia nu mi-l aminteam (mai erau doar alţi vreo patru oameni, cred că toţi cu badge, la proiecţia de la 12.00 de la Arta; în paralel, grosul publicul era la IREVERSIBIL-ul cronologic al lui Gaspar Noé). Nu are anvergura marilor filme ale polonezului din perioada comunistă, dar l-am văzut cu maxim interes.

Stă pe o idee grozavă: cum poţi să îţi păstrezi demnitatea şi conştiinţa cât de cât curată într-un sistem socialist din a cărui maşinărie inevitabil faci parte (protagonistul e un fel de inginer, membru de partid, trimis să supervizeze construcţia unei uzine chimice într-o comunitate mică deranjată de această schimbare).

Se folosesc concepte de neconceput în filmele româneşti ale perioadei, cum ar fi „opinie publică”. Kieslowski nu face nici psihologie, nu observă îndelung şi rece personajele, nu foloseşte dialoguri sentenţioase sau explicative, ci are grijă să multiplice permanent situaţiile dramaturgice, pentru a adăuga cât mai multe nuanţe şi straturi poveştii sale. De aici şi densitatea filmului.

Documentarul FIRE OF LOVE (2022) de Sara Dosa a fost pe măsura aşteptărilor – antrenant, pe alocuri fascinant. Era greu să fie altfel, din moment ce e făcut din diverse imagini de arhivă, majoritatea realizate de cei doi protagonişti, un cuplu excentric şi carismatic de specialişti în vulcani, Katia şi Maurice Krafft, în timpul călătoriilor lor periculoase în apropierea vulcanilor de peste tot din lume în anii `70-`80.

Nu mi-a displăcut nici UN ÉTÉ COMME ÇA (2022), noul film al canadianului Denis Côté, prezent anul ăsta în competiţia de la Berlin. Trei femei cu diverse traume şi probleme în viaţa sexuală se adună într-o casă la ţară, timp de aproape o lună, sub supravegherea unei terapeute şi a unui lucrător social. Însă nu este un film despre terapie, nici despre sex sau dependenţa de formele lui extreme. Şi în niciun caz nu este senzaţionalist. Este doar un frumos film despre melancolie şi despre convieţuirea cu proprii demoni.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.