„Jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie” – Cristina Liberis, la „Nocturne”
https://www.ziarulmetropolis.ro/jurnalismul-nu-e-o-profesie-din-care-sa-iesi-la-pensie-cristina-liberis-la-nocturne/

Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, la „Nocturne”. Fostul jurnalist de front Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu la TVR 1, luni, 30 iunie, de la ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

O întâlnire mai puţin obişnuită pentru publicul „Nocturne”, luni, 30 iunie, la TVR 1, dar, evident în normele de valoare ale emisiunii: fostul jurnalist de front, actualmente realizator de reportaje şi documentare, Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu.

Un model de onestitate şi profesionalism, Cristina Liberis este o voce care ne-a spus, ani de zile, ce se întâmplă în locuri din lume greu accesibile nouă, oamenilor obişnuiţi.

„Mulţi spun că sunt dură”, mărturiseşte Cristina, însă relatarea de la faţa locului, mai ales când vorbim de zonele de război, înseamnă şi temeri, şi necunoscut, şi emoţii: „Mi s-a întâmplat să plec pe teren pentru o săptămână şi să mă întorc după o lună şi jumătate.”

„Relatarea de la faţa locului e ca un mers pe sârmă.”

„Pe front, simţul supravieţuirii nu e suficient. Îţi mai trebuie şi un înger. Sau chiar cohorte”, e de părere jurnalista care a relatat pentru TVR din Irak, Afganistan, Israel, fosta Iugoslavie. „Relatarea de la faţa locului e ca un mers pe sârmă”, adaugă Cristina.

Felul ei de jurnalism nu s-a bazat niciodată pe bombastic, ci pe o analiză clară, din toate unghiurile.

Poate şi de aceea, în glasul Cristinei Liberis se simte tristeţea că, în meseria pe care o face de atâţia ani şi pe care nu a trădat-o niciodată, totul a devenit superficial, condensat. Ştirile externe au reapărut în jurnalele de ştiri doar ca urmare a izbucnirii unui război atât de aproape de noi…

„Este foarte greu la ora actuală să urmăreşti un post de televiziune, o emisiune de ştiri, în condiţiile în care toată lumea face jurnalism… Pe reţelele de socializare, toată lumea îşi prezintă un adevăr. Dar s-au uitat regulile de bun simţ ale jurnalismului adevărat, cred eu. Şi asta e cea mai mare pierdere. Aşa cum, în război, primul care moare este adevărul, aşa şi, la schimbările petrecute, primele care au murit în jurnalism au fost regulile”, subliniază Cristina.

De altfel, „jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie”, admite fostul jurnalist de front, care însă, continuă să aibă nevoie de aventură, de căutare şi o ard tălpile să plece de acasă. Şi în prezent, Cristina Liberis realizează documentare tv, pentru care se documentează temeinic, în care spune poveşti pe care le caută neobosit.

Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, Cristina Liberis ne povesteşte la „Nocturne”. Luni, 30 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.