Kilometrul Zero. Artiștii debutează la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale
https://www.ziarulmetropolis.ro/kilometrul-zero-artistii-debuteaza-la-radio-romania-cultural-de-ziua-culturii-nationale/

Artişti aflaţi la Kilometrul Zero au şansa de a debuta de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, la Radio România Cultural. Cu acest prilej, postul de radio îşi reînnoieste cartea de vizită din online şi transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022.

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2023

Artiști amatori ori viitori profesioniști sau pur și simplu creatori de orice vârstă care au crezut întotdeauna în talentul lor, dar nu au avut parte încă de deplină recunoaștere, au răspuns apelului făcut acum câteva săptămâni de Radio România Cultural.

Mai mult de douăzeci dintre cei care au îndrăznit vor putea fi ascultați pe 15 ianuarie, de la 13.15 la 16.00, pe frecvențele RRC si online, în emisiunea Kilometrul Zero-Artiștii debutează la Radio România Cultural, realizată de Theodor Ineluș, Roxana Morar și Sabina Rusu.

Vom cunoaște un împătimit al culturii de numai șapte ani, o romancieră de treisprezece ani, tineri care prin cea ce scriu doresc să depășească traume, ori să de facă mai bine înțeleși, sau poeți aflați la vârsta maturității, care pe lângă meseriile lor și grija față de familii, au continuat mereu să scrie.

Un univers sonor extrem de variat și interesant, cu piese personale, originale, cover-uri sau cu diverse influențe, mergând de la acordeonul clasic până la rock progresiv sau blues- rock psihedelic, este creat de invitații noștri pasionați de muzică, aflați la început de drum.

Nu lipsesc nici cei puțin mai excentrici, cum ar fi o artistă acrobată de Hula Hooping, sau cei care aduc culoare în viața noastră cu lucrările lor plastice.

Vom asculta în emisiune și mărturisiri despre ceea ce îi îndeamnă să meargă mai departe, să nu abandoneze pasiunile lor, chiar dacă pentru unii deja au trecut mulți ani și încă nu au ajuns cunoscuți. De ce nu s-au dat bătuți când au fost ironizați sau descurajați. De ce au ales uneori să transforme suferința în artă. Cine i-a sprijinit și cine nu. Care sunt visele și dorințele lor și ce mesaj vor să transmit lumii.

Lucrările acestora vor putea fi regăsite și pe site-ul Radio România Cultural, care începând de pe 15 ianuarie va avea o interfață nouă, cu un design actual și cu un grad de accesibilitate ridicat. Conținutul său va fi mai bogat în informații culturale, atent structurate, iar cele mai importante emisiuni vor fi disponibile spre reascultare într-un număr mult mai mare.

În acest fel, Radio România Cultural va fi mai accesibil tuturor ascultătorilor oriunde în lume s-ar afla și la orice oră vor dori să revină la emisiunile favorite sau să le asculte în premieră în online.

Tot pe 15 ianuarie, de la ora 16.00, Radio România Cultural va transmite, în calitate de coproducător, Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2022, în direct din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.

Juriul a anunțat public acordarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2022 volumului „Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, apărut la editura Cartier. Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Mihnea Bâlici, Raluca Boantă, Gabriel Cărtărescu și Olga Ștefan. Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Irina Anghel, Alexandru Bordian și Sașa Zare. Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2022 sunt nominalizate cărți și articole semnate de Ruxandra Câmpeanu, Victor Cobuz și Călina Părău.

 

 

 

 

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.