KineDok revine în luna mai cu evenimente la OWR#15 și Noaptea Muzeelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-revine-in-luna-mai-cu-evenimente-la-owr15-si-noaptea-muzeelor/

În paralel cu cea de-a 15-a ediţie a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfăşura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spaţii neconvenţionale din şase ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Pentru festival, sunt pregătite două evenimente pe data de 18 mai, la ARCUB. De la ora 18:00 are loc dezbaterea „Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale”. Pentru că bibliotecile au un rol important în integrarea culturii în viața de zi cu zi în cadrul comunităților din care fac parte, vom investiga modalitățile prin care bibliotecile din România pot fi transformate în hub-uri culturale care să promoveze și să faciliteze accesul la cultura de film documentar.

Plecând de la practicile invitaților români și străini, vor fi discutate exemple concrete de modele europene de transformare a bibliotecilor în adevărate centre culturale, unde tinerii și adulții au acces la o ofertă diversificată de cărți, presă, fond de film, programe culturale și educative. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile, fiind nevoie de o înregistrare prealabilă prin acest formular.

Invitații dezbaterii sunt: Judita Ragauskaite (Lituania) – coordonatoarea festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului din Vilnius; Claudia Șerbănuță – specialist în biblioteci, director interimar al Bibliotecii Naționale a României (2014-2016) și Community Development Manager la Progress Foundation România, promovând accesul democratic la educație; Tilman Scheel (Germania) – director general și fondator Reelport GmbH și fondator AVA, serviciul principal de video-on-demand pentru bibliotecile publice și universitare din Germania, Elveția, Austria și Serbia. Dezbaterea va fi moderată de Alexandru Solomon – Președintele Asociației One World Romania și unul dintre cei mai activi documentariști români.

Ca în fiecare an, în timpul festivalului are loc și întâlnirea de lucru cu partenerii KineDok din țară: cei care găzduiesc proiectul și care organizează cu devotament proiecții de film documentar în comunitățile lor. La această ediție vor participa reprezentanți din Arad, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Galați, Izvoarele, Întorsura Buzăului, Oradea și Ploiești. Împreună cu ei punem la cale cea de-a opta ediție KineDok, care va fi lansată în iunie.

Pe 14 mai, de la 21:30, KineDok participă la Noaptea Muzeelor 2022, printr-o proiecție organizată la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București, cu documentarul „Acasă, My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc. Filmul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată.

Pe 28 mai, proiecțiile KineDok continuă la Palatul Culturii Bistrița (Centrul Cultural Municipal George Coșbuc), în aer liber. De la 21:45 va fi prezentat documentarul slovac „Linii” („Lines”), regizat de Barbora Sliepková. Filmul propune un discurs critic la adresa dezvoltării urbane în forma sa actuală, cu efectele ei asupra vieții private și comunitare. Intrarea este liberă.

Între 30 mai și 5 iunie, MNLR sărbătorește 65 de ani de existență printr-o serie de evenimente speciale. În prima seară a acestui program are loc de la ora 20:00 proiecția „Casa cu păpuși”, realizat de Tudor Platon. Documentarul face o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, care se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului, departe de bărbați și de lumea dezlănțuită.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.