Kirk Douglas, 100!
https://www.ziarulmetropolis.ro/kirk-douglas-100/

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supravieţuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlineşte, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor şi producător american articole omagiale.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2016

Issur Danielovitch Demsky, fiu al unor imigranți evrei analfabeți (numele de familie l-a luat de la actorul pe care îl adora Douglas Fairbanks), a fost considerat, după „Spartacus”, puțin „fanfaron, egocentric și incapabil să suporte criticile, dacă îndrăznea cineva să i le facă”.

De puține ori a avut succes când a jucat eroi pozitivi, astfel încât s-a specializat în roluri negative: Chuck Tatum în „Ace In the kirk douglasHole”, sau Jonathan Shields în „The Bad and the Beautiful” (1952), an în care a fost nominalizat la Oscar, însă statueta a mers în mâinile lui Gary Cooper.

În 1960, Douglas a devenit producător, actor și… aproape regizor la „Spartacus”, un film care a început să fie regizat de Anthony Mann, dar care a ajuns în mâinile lui Stanley Kubrick, o tânără speranță (30 de ani) pe atunci.

Filmul care a avut un buget colosal (12 milioane de dolari, echivalent cu peste o sută de milioane în zilele noastre) era aparent un film istoric, dar mesajul său progresist care punerea accent pe revolta gladiatorului împotriva Romei în anul 73 î.H. a făcut ca Hollywood-ul să-l privească cu alți ochi.

A jucat alături de John Wayne în „In Harm’s Way” (1965) și de Frank Sinatra în filmul de război, „Cast a Giant Shadow” (1966) și sub îndrumarea unor regizori precum Billy Wilder, Vincente Minnelli și Stanley Kubrick cu care a filmat înainte de Spartacus „Path of Glory” (1957).

Kirk Douglas & Lana Turner

Kirk Douglas & Lana Turner

În acest film a întâlnit-o pe cea de-a treia și ultima sa soție, Christiane Harlan (cea care interpreta rolul cântăreței de la final).

Douglas a fost căsătorit anterior cu Diana și Anne, dar s-a iubit cu cele mai frumoase actrițe, deși nu era considerat un bărbat deosebit de atrăgător. A fost împreună cu Marlene Dietrich („Venea acasă, îmi făcea supă, mă răsfăța”), cu Lauren Bacall și Lana Turner („Era încă iubita lui Fernando Lamas, un tip foarte gelos”), cu Rita Hayworth, Gene Tierney, Mia Farrow…

De altfel, viața personală nu i-a fost lipsită de tumult: a supraviețuit rănilor de pe front în cel de-al Doilea Război Mondial, unui accident de elicopter și unui atac cerebral care l-a lăsat cu probleme de vorbire.

Una dintre cele mai memorabile scene în care joacă Kirk Douglas este cea din Spartacus, în care personajul său îl înfruntă într-un dialog plin de cinism pe sir Laurence Olivier.

(sursa: Agerpres, wikipedia)

Foto: Kirk Douglas – facebook, cinemagia

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.