La Gaudeamus se vor lansa, miercuri și vineri, cărți scrise de actori: Paul Chiribuță și Ion Chelaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-gaudeamus-se-vor-lansa-miercuri-si-vineri-carti-scrise-de-actori-paul-chiributa-si-ion-chelaru/

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo. Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii „Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui […]

Un articol de |19 noiembrie 2012

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo.

Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii

„Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui ca pagina alba este o scena goala pe care sunt obligat sa intru. Pe o scena goala am mai mult curaj sa intru decat pe o pagina alba. Pentru mai multa siguranta am adaugat si imperativul obligat, pentru a preveni orice incercare de corijare a intentiei initiale, de catre o personalitate ca a mea, obisnuita sa ocoleasca obstacolele. Pentru finalizarea operatiunilor premergatoare mai era necesar sa descopar echivalentele intre cuvant si gestul facut pe scena, intre o propozitie si o situatie scenica, intre o fraza si constructia unei scene si intre un capitol al cartii si un act al unui spectacol.”

Astfel isi incepe Paul Chiributa cel mai recent volum publicat de ABI Fundatie printr-un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Regizor, membru UNITER, membru in Fundatia pentru Teatru si Film Tofan, in prezent lector universitar la UNATC Bucuresti si consultant artistic la Teatrul de Comedie Bucuresti si Teatrul National Targu-Mures, Paul Chiributa, prin aceasta carte, instruieste si stimuleaza actorii spre perfectionare si evolutie continua.

http://evolutia-actorului.abi-f.ro/

 


 

vineri 23 noiembrie, la ora 12.00, actorul ION CHELARU lansează volumul … DIN EPOCA DE AUR. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo, standul Editurii Semne

 

… priceperea lui Ioan Chelaru de a aborda subiecte mari este remarcabilă ca şi în drama cu subiect roman „Camillus” (Dialoguri dramatice – Ed.Phobos – 2007), unde nu detaliile despre „cel de-al doilea fondator al Romei”, salvatorul ţării alături de ilustrele gâşte din Capitoliu la invazia galilor (39o, î.C), ci controversa dintre democraţie şi dictatură, dintre libertate şi totalitarism sunt semnifi cative. Dicţiunea politologică este impecabilă şi piesa, în totalitate, este mai curând scenariul unui fi lm cu subiect rarisim împrumutat din Titus Livius. Despre Camillus care pune dictatura în locul republicii s-a scris foarte puţin. Capaci tatea esenţială a lui loan Chelaru, absolut histrionică, este de a se adapta fără eforturi oricărui stil. După shakesperiada din „Yorick”, parodia soresciană din „Marea călătorie” şi stilul eroico-istoric din „Camillus”, Ioan Chelaru ne oferă o compoziţie pe tema „obsedantului deceniu”, despre instalarea comunismului în România, sovietizarea societăţii, colectivizarea agriculturii, etc. în „…din epoca de aur”. Dibăcia dicţiunii în toate aceste „exerciţii de stil” este remarcabilă pentru că autorul împrumută doar stilul, nu şi ideile. Mircea Ghiţulescu – Istoria Literaturii Române – Dramaturgia – Editura Academiei Române, 2oo7

http://www.libris.ro/literatura-romana/-din-epoca-de-aur-lumea-pe-dos–ioan-chelaru-SEM606-1502-43-5–c7510–p601264.html

 

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.