La limita de jos a cerului şi Déjà vu, în premieră la HBO
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-limita-de-jos-a-cerului-si-deja-vu-in-premiera-la-hbo/

Lungmetrajele „Déjà vu”, de Dan Chişu, şi „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, vor fi difuzate, în premieră la HBO.

Un articol de Petre Ivan|20 mai 2014

Totodată, filmul „A Long Story” (Olanda), de Jorien van Nes, cu Raymond Thiry, Victor Copariu, Ioana Flora, Alina Berzunteanu şi Andi Vasluianu, va fi difuzat pe 7, 13 şi 23 iunie, informează Mediafax.

Pelicula este povestea unui bărbat care decide să o găsească pe mama unui băiat lăsat în grija lui. Ward angajează un muncitor român, Doru, să-i zugrăvească locuinţa.

Când Doru dispare brusc, Ward decide să aibă grijă de fiul bărbatului, Mihai, în vârstă de 9 ani, şi împreună pleacă în România, în căutarea mamei lui Mihai. Ward, văduv, trebuie să se împace cu trecutul, dar şi cu viitorul său. Călătoria la Marea Neagră îi duce pe cei doi acasă.

Déjà vu

Difuzat pe 6 şi 15 iunie, filmul „Déjà vu” spune povestea lui Mihai, un bărbat de 55 de ani care are o relaţie extraconjugală de trei ani, Mihai decide să-i mărturisească soţiei despre relaţia lui cu Tania. Cei doi se separă şi Mihai o aduce pe Tania pentru prima dată acasă.

Filmul începe cu momentul în care, a doua zi dimineaţă, Mihai se trezeşte şi o găseşte pe Tania în bucătărie tristă. Toată povestea se derulează în următoarele 75 de minute din viaţa celor doi, în timp real.

Personajul principal nu apare în film, este descoperit de spectator prin ochii mamei, amantei şi ai soţiei. Spectatorul vede ce vede personajul principal în aceste 75 de minute din viaţa lui. Punctul culminant este cel al întâlnirii celor trei, moment în care penibilul escaladează, deoarece relaţia scapă de sub control.

La limita de jos a cerului

De asemenea, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, cu Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu, va fi difuzat pe 8, 11, 14 şi 23 iunie.

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri, care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul, care trebuie să iasă din arest preventiv.

Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele este o chestiune relativă.

Filmul a fost selectat în competiţiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary, Varşovia, Kiev şi Cottbus, la acesta din urmă primind, anul trecut, premiul criticii internaţionale, FIPRESCI.

Foto cu La limita de jos a cerului şi Déjà vu – Cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.