Lansarea Antologiei lirice ORAȘUL. AMINTIRE ȘI UITARE
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansarea-antologiei-lirice-orasul-amintire-si-uitare/

Marţi 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Oraşul. Amintire şi uitare” (Editura Neuma) a Filialei Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Un articol de Rhea Cristina|27 mai 2022

Volumul, coordonat de scriitorul și dramaturgul Horia Gârbea, reprezintă cea de-a patra antologie a Filialei București-Poezie și cuprinde poeziile a peste 70 de poeți români contemporani.

Evenimentul cultural, de înaltă ținută intelectuală, s-a bucurat de prezența multora dintre condeierii prezenți în carte, care s-au reunit, astfel, la București venind din toate colțurile țării. Poeții participanți au citit din creația proprie, cu bucurie și emoție, iar poezia a vibrat la cele mai speciale cote artistice.

Această antologie deosebită are 3 profunde semnificații culturale.

Meritul apariției acestei valoroase antologii lirice îi aparține, în primul rând, lui Horia Gârbea, președintele Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, cel care a trudit la alcătuirea acestui volum important, și care, reușește, și de această dată, să coalizeze forțele și energiile creatoare cele mai diverse.

În al doilea rând, trebuie menționat faptul că nu este o antologie obișnuită, deoarece cuprinde nu doar un număr semnificativ de poeți români contemporani (70 la număr, 346 pagini), ci și un număr de creatori literari din eșalonul de vârf al poeziei românești contemporane.

În al treilea rând, este o carte care uimește în mod plăcut nu doar sufletul cititorului, prin creațiile valoroase, ci și prin designul deosebit și grafica surprinzătoare.

Volumul a fost realizat cu sprijinul generos al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” din Ploiești (director: Marian Dragomir), al Asociației MasterPeace Ro, în cadrul proiectului Erasmus+ Act in Education, al Editurii Neuma și al Asociației Culturale Neuma (președinte: Andrea H. Hedeș). Pe scurt, această antologie este o bijuterie de carte!



19
/04
/21

Cărțile asupra cărora ne oprim de această dată – „Dosarele mamei mele”, „Patrula djinnilor” și „Așa începe răul” – își poartă cititorul din Budapesta lui Kádár, în Madridul lui Franco și de acolo în tumultuoasa lume a mahalalelor de la periferia unei metropole indiene.

19
/04
/21

Marți, 20 aprilie, ora 19.30 vă invităm la o întâlnire Humanitas live online cu istoricul britanic Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, și jurnalistul Marian Voicu despre volumele Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul și O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin apărute în colecția Istorie a Editurii Humanitas.

02
/04
/21

Primăria Municipiului București (PMB) prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) va desfășura, începând cu 1 aprilie, un Concurs de creație literară adresat seniorilor bucureșteni, cu tema „Timpul”.