Lars von Trier inovează: „Nymphomaniac“ aparţine unei noi specii de film: „digresionismul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lars-von-trier-inoveaza-nymphomaniac-apartine-unei-noi-specii-de-film-digresionismul/

Compania Zentropa a revenit la începutul lunii cu noi informaţii despre cel mai recent film al lui Lars von Trier: „Nymphomaniac“, care va avea premiera oficială exact la Crăciun, în Copenhaga, Danemarca.

Un articol de Andrada Văsii|5 iunie 2013

Compania Zentropa a revenit la începutul lunii cu noi informaţii despre cel mai recent film al lui Lars von Trier: „Nymphomaniac“ (cu Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Uma Thurman), care va avea premiera oficială exact la Crăciun, în Copenhaga, Danemarca.

Echipa daneză a dezvăluit numele fiecăruia dintre cele 8 capitole ale filmului, precum şi faptul că Lars von Trier a inventat odată cu „Nymphomaniac“ o nouă specie/gen de film: digresionismul.

Cu aceeaşi ocazie a fost publicată o nouă fotografie. De această dată este vorba de un portret cu însuşi Lars von Trier legat la gură cu o bandă de scotch. Fotografia este semnată de Casper Sejersen, cel care a realizat şi imaginea de grup cu toţi actorii din „Nymphomaniac“ la un loc.

De curând, ca să nu mai existe zvonuri, producătorii au anunţat că „Nymphomaniac“ nu va participa la niciun festival (nici la cel de la Veneţia şi nici la Toronto) înainte de lansarea oficială din 25 decembrie, de la Copenhaga. Motivul oficial pentru care filmul nu a participat recent la Cannes 2013 (15 – 26 mai) este prelungirea neprevăzută a muncii de post-producţie.

„În 2011 (după incidentele verbale de la Cannes 2011 – n.red.) Lars von Trier a hotărât să se abţină de la orice declaraţii publice şi interviuri. Până acum s-a ţinut de cuvânt. Însă poveştile sale vor fi spuse în continuare fără reţinere lumii întregi, iar «Nymphomaniac» nu va face excepţie“. Aşa începe anunţul producătorilor danezi publicat pe 31 mai pe site-ul oficial al Trust Nordisk.

Cele 8 capitole şi genul digresionist

„Nymphomaniac“ va fi împărţit în două volume (Volumul 1 şi Volumul 2) şi opt capitole:

Capitolul 1: The Compleat Angler*

Capitolul 2: Jerôme

Capitolul 3: Mrs. H

Capitolul 4: Delirium

Capitolul 5: The Little Organ School

Capitolul 6: The Eastern & Western Church (The Silent Duck)

Capitolul 7: The Mirror

Capitolul 8: The Gun

*Nu este nicio greşeală de scriere. Cartea „The Compleat Angler“ a fost publicată în 1653 de către scriitorul britanic Izaak Walton (1953-1683).

Un film descoperit lunar

În fiecare lună de acum şi până la premiera oficială, echipa lui Lars von Trier va dezvălui câte o părticică din fiecare capitol. Câte un teasing constând fie într-un headline, o imagine sau o scurtă poveste a capitolului respectiv. Astfel încât, treptat, spectatorii să-şi facă o idee despre universul multistratificat din „Nymphomaniac“, film cu care Lars von Trier anunţă că intenţionează să introducă un nou gen de film: digresionismul (digressionism).

Foto credit: Nymphomaniac, Casper Sejersen

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.