Laura Mușat, fondatoarea ADFR: „Cred că va urma o perioadă dificilă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/laura-musat-fondatoarea-adfr-cred-ca-va-urma-o-perioada-dificila/

INTERVIU Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc oferă micro-granturi a câte 500 de euro, în valoare totală de 3.000 de euro, pentru susţinerea artiştilor independenţi în această perioadă. Despre ce e vorba, aflăm de la Laura Muşat, fondatoarea ADFR.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2020

Cu ce se ocupă ADFR, în general, și cum a afectat pandemia Covid-19 și situația de urgență activitatea voastră?

Am fondat ADFR la sfârșit de 2016, la un an după întoarcerea mea în țară, cu gândul de a umple niște goluri existente în cinematografia română. Am locuit 4 ani la Londra unde am studiat producție de film și unde am participat, de asemenea, la o multitudine de evenimente – de la masterclass-uri pentru studenții de film, la workshop-uri, rezidențe șamd. Mi-am propus să mă implic în realizarea unor proiecte de acest gen și în România.
Așa a apărut ADFR, care dezvoltă proiecte autentice, atât pentru industrie, cât și pentru publicul cinefil, cu scopul de a promova filmul românesc. Suntem o echipă formată doar din femei, care consideră că arta cinematografică poate dezvolta comunități mult mai vizibile și informate, atât de cineaști cât și de cinefili.

Unul dintre proiectele noastre cele mai dragi este rezidența – concurs The Script Contest, care urma să își desfășoare ultimele etape în perioada martie – aprilie 2020. Bineînțeles, ca și în alte cazuri, am fost nevoiți să amânăm proiectul (l-am reprogramat pentru luna august și sperăm să îl putem continua atunci). În rest, activitatea noastră decurge normal – revista Films in Frame își continuă activitatea , redactorii noștri lucrând de acasă, aplicăm la fondurile existente pentru viitoarele proiecte și ne ținem sesiunile de brainstorming online. Din punct de vedere financiar, activitatea ADFR este susținută din surse proprii (atunci când nu există finanțări) și până în prezent, ne-am descurcat. Vom vedea ce va urma.

Cum ați descrie situația actuală a artiștilor independenți din cinematografia românească și nu numai?

Tragică. Dacă vorbim strict despre cinematografie, aș menționa două lucruri esențiale: în primul rând, majoritatea oamenilor care activează în industrie sunt liber profesioniști, lucrează pe contracte de colaborare sau prestări servicii, încheiate strict pe perioada de desfășurare a producției sau a proiectului în cauză; în al doilea rând, industria cinematografică se caracterizează prin munca în echipă. Cred că, mai departe, oricine își poate da seama cât de tare afectează situația actuală o foarte mare parte din industria cinematografică. Cât despre alte ramuri ale sectorului cultural – oriunde există artiști independenți, situația este tragică. Aceștia au cel mai mult de suferit în perioada asta, economiile lor, acolo unde există, sunt insuficiente dacă ne raportăm la perioada extinsă de inactivitate cauzată de sistarea filmărilor sau anularea evenimentelor.

Laura Mușat, ADFR

Care sunt inițiativele care v-au atras atenția în această perioadă?

Personal, salut inițiativa celor de la Fundația9, care oferă micro-granturi pentru proiecte – mi se pare minunat că există fundații și asociații implicate care caută soluții pentru a ajuta și stimula artiștii.

Micro-granturile #ADFRSurvival: cine poate beneficia de ele și ce trebuie să facă?

Orice reprezentant al industriei cinematografice din România care se încadrează în cele două categorii vizate: cineaștii cu vârsta cuprinsă între 23 și 35 ani, din departamentele imagine, regie, scenaristică, scenografie și costume și actorii independenți, cu vârste cuprinse între 22 și 40 ani, care au avut cel puțin o colaborare în cinema, în ultimele 12 luni. Pentru fiecare categorie se vor acorda câte trei micro-granturi a câte 500 Euro fiecare. Informațiile complete se pot găsi pe website-ul nostru.

Care sunt măsurile de care credeți că are nevoie industria cinematografică pentru a trece de această perioadă cu bine?

În primul rând, avem nevoie de o instituție capabilă care să protejeze interesele industriei și să sprijine cineaștii, iar aceea ar fi Centrul Național al Cinematografiei, însă, CNC-ul și-a închis porțile și a amânat toate plățile contractelor în derulare. Deși a acționat în conformitate cu Decretul Prezidențial nr. 195/16.03/2020 și susține că a luat decizia ținând cont și de numărul mare de cereri de amânare sau suspendare a contractelor, primite de la case de producție, CNC nu a venit cu o altă soluție, care să sprijine artiștii independenți. Pur și simplu și-a închis porțile, deși ei sunt primii care ar trebui să vină cu măsuri pertinente.

Cine altcineva poate lua măsuri? Cred că fiecare din noi. Am fost învățați dintotdeauna să ne descurcăm singuri și ne vom descurca. Avem o mulțime de artiști și cineaști capabili care conduc asociații, instituții sau case de producție și care sunt convinsă că sunt în căutare de soluții care ne vor ajuta să trecem mai ușor peste criza economică care ne așteaptă.

Cum credeți că va arată industria în perioada următoare și care sunt cele mai mari provocări pe care vor trebui să le depășească atât cineaștii, cât și asociațiile culturale?

Cred că va urma o perioadă dificilă. În primul rând, o înghesuială a tuturor festivalurilor de film, atât cele naționale, cât și internaționale, care cu siguranță va afecta acele evenimente mai mici. Apoi, cred că numărul de filme românești produse va scădea – atât din cauza finanțărilor (care sigur se vor diminua), cât și din cauza unei posibile „canibalizări”: suntem totuși o industrie mică, cu puțini profesioniști sau case de rental, iar timpul e același pentru toți. Nici oamenii nu cred că vor da buzna în cinematografe – fiindcă după atâta distanțare socială și stat în casă, primul lucru pe care vrei să-l faci este să ieși în aer liber și să te vezi cu cei dragi. Vor suferi mult și filmele finalizate, care își pregăteau lansarea în această primăvară-vară. Repercusiuni vor fi, dar am încredere în toți oamenii competenți pe care îi cunosc din mica noastră industrie și care au dat dovadă de nenumărate ori că se poate.

Sunt un om optimist de fel și mi-e foarte greu să nu văd lumina de la capătul tunelului – oricât de greu va fi, vom depăși și acest moment, cu răbdare și decizii înțelepte. Și cred că există multe părți bune ale acestei situații generate de coronavirus, pe care dacă le vedem și le înțelegem, ne vor ajuta să schimbăm lucrurile în „mai bine”.

Vor suferi mult și filmele finalizate, care își pregăteau lansarea în această primăvară-vară. (Laura Mușat, ADFR)

Foto: Dragoș Hanciu, Adi Bulboacă

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.