Lectia de violoncel. Radu Beligan, sărbătorit la Teatrul Metropolis, chiar de ziua lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-de-violoncel-radu-beligan-sarbatorit-la-teatrul-metropolis-chiar-de-ziua-lui/

Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc la Teatrul Metropolis, în spectacolul „Lecţia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Maestrul îşi va sărbători cei 95 de ani chiar pe scena teatrului, pe 14 decembrie.

Un articol de Dan Boicea|3 decembrie 2013

Actorii Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc pe aceeaşi scenă, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în spectacolul „Lectia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Alături de ei joacă Lamia Beligan, Tania Popa şi Rodica Ionescu.

Spectacolul va putea fi văzut la Teatrul Metropolis (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2, Bucureşti), pe 9, 10, 14 şi 16 decembrie, de la ora 19.00.

De la 35 la 95

Aşteptarea a luat sfârşit pentru spectatorii care îşi doreau să-l vadă pe Radu Beligan într-un rol nou, la 95 de ani. Tânăra scriitoare Mona Radu a gândit o piesă în mod special pentru marele actor, iar Radu Beligan i-a propus lui Felix Alexa să regizeze spectacolul.

Regizorul l-a cooptat din nou în echipa lui pe Marius Manole, şi a realizat, astfel, o întâlnire unică: un dialog pe scenă între idolul tinerilor spectatori, Marius Manole (35 de ani) şi legendarul Radu Beligan (95 de ani).

Lectia de violoncel

Imagini de la repetiţiile spectacolului „Lectia de violoncel“ Foto: Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

Spectacolul este şi un cadou cu dublu sens, care porneşte dinspre echipa Teatrului Metropolis către Radu Beligan (pe 14 decembrie, de ziua maestrului, teatrul îl va sărbători cu fast), dar şi dinspre Radu Beligan către teatru şi către spectatorii săi (actorul nu a mai avut un rol nou de nouă ani, de când a avut premiera cu „Egoistul“).

Lectia de violoncel

Lamia Beligan şi Radu Beligan, într-o scenă din „Lecţia de violoncel“

„Orice apariţie nouă este, pentru mine, o bucurie. Acum sunt, deja, într-o perioadă de iubire cu noul meu rol. Mona Radu este o tânără scriitoare, genială, şi pot spune asta cu toată inima. Ea mi-a oferit un rol care m-a făcut fericit, pentru că, de când joc piesa asta, am avut parte numai de noroc. Premiera este legată şi de o sărbătorire care pe mine mă copleşeşte, un cadou de ziua mea, la 95 de ani“, a declarat Radu Beligan pentru Ziarul Metropolis.

Citiţi şi: Radu Beligan: „Sunt un băiat de la ţară, iar băiatul ăsta a luat masa cu Regina Angliei“

„Am mai spus acest lucru, dar simt nevoia să-l repet, ca pe un semn de mulţumire, apropo de prezenţa maestrului Beligan aici. Iată, în al şaselea an de când s-a înfiinţat Teatrul Metropolis, culmea, ne aflăm sub aceeaşi stea norocoasă“, a mărturisit George Ivaşcu.

Directorul Teatrului Metropolis a explicat: „Acum şase ani, cel care a tăiat panglica de inaugurare, împreună cu mine, a fost maestrul Beligan. Nu numai că ne-a purtat noroc, dar ne-a purtat şi de grijă. Îi mulţumesc din tot sufletul şi, fără menajamente, îi pot spune un sincer «îl iubesc!»“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: regizorul Felix Alexa (în picioare), Mona Radu, autoarea piesei (stânga), Radu Beligan şi Rodica Ionescu

Marius Manole a declarat că este prima dată când repetă cu Radu Beligan. „E o mare bucurie să joci într-o tragicomedie în care joacă şi domnul Beligan. Îmi face mare plăcere să fiu cu colegii mei de la Teatrul Naţional, Rodica Ionescu, Lamia Beligan şi Tania Popa“, ne-a declarat actorul.

Felix Alexa: „Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Regizorul Felix Alexa lucrează pentru a 11-a oară cu Marius Manole şi pentru a doua oară cu Radu Beligan, după „Misterul Sebastian“, de la Teatrul Odeon, un spectacol documentar. „E o senzaţie foarte specială. Nu mă simt ca la o repetiţie obişnuită, asta deoarece a lucra cu domnul Beligan înseamnă o experienţă care nu ţine numai de teatru. Este şi o experienţă umană, minunată, aproape o incursiune subiectivă în istoria teatrului românesc“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Felix Alexa a mărturisit că oamenii din echipă au senzaţia, uneori, că e un miracol ce li se întâmplă, văzând că au şansa să-l urmărească jucând pe Radu Beligan. „E emoţionant să-i dau indicaţii maestrului Beligan. Mă bucur foarte mult că a venit această propunere din partea lui, să montez un spectacol care îl sărbătoreşte la 95 de ani. E un text scris special pentru el de Mona Radu, cu replici foarte subtile şi inteligente“.

Regizorul a mai spus că prezenţa lui Radu Beligan impune profesionalism. „E un actor care şi-a dedicat întreaga viaţă profesiei. A fost un fanatic al profesiei, lucru pe care îl apreciez enorm. Încercăm să reconstruim şi noi, în anii aceştia atât de nebuni, fanatismul pentru teatru“.

Lectia de violoncel

Radu Beligan, pe scena Teatrului Metropolis, alături de fiica sa, Lamia Beligan

Felix Alexa a strâns, alături de Radu Beligan, actori din generaţii diferite, vechi colaboratori ai săi. „Toţi actorii sunt de la Teatrul Naţional, dar iată, s-au mutat aici, la Metropolis, pentru un spectacol special. E un spectacol încărcat de emoţia unui mare actor care joacă din nou, într-un nou rol, la 95 de ani. Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Rămâneţi cu Ziarul Metropolis! Spectatorii fideli ai Teatrului Metropolis vor fi recompensaţi cu invitaţii la acest spectacol!

Lectia de violoncel

Actorul Marius Manole, la repetiţii

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2)

LECTIA DE VIOLONCEL, de Mona RADU
9, 10, 14 şi 16 decembrie 2013, ora 19.00

Regia: Felix ALEXA
Asistent regie: Cristina GIURGEA
Scenografia: Nina BRUMUŞILĂ

Cu: Radu BELIGAN – George
Lamia BELIGAN – Eva
Marius MANOLE – Radu
Tania POPA / Rodica IONESCU – Gabriela

Preţ casa de bilete: 43.20 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)
Durata: 1 h 45 min

Foto din repetiţii – Lectia de violoncel – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis (Petrică Tănase Photography)

25
/10
/22

Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău a avut loc în perioada 15-22 octombrie la Teatrul „George Ciprian”. Timp de șapte zile, publicul buzoian s-a bucurat de povești spuse de artiști cu spirit tânăr și dezinvolt, de povești despre iubire, despărțire, vise, adolescență, bullying, moarte, depresie, boală, durere; dar și vindecarea pe care Alex Ștefănescu ne-a dăruit-o în ultima zi de festival cu concertul său omonim.

24
/10
/22

Tinerețea este de cele mai multe ori sinonim cu dragostea. Când suntem tineri vrem să iubim pe cineva pentru că fie așa simțim, fie că așa am aflat că trebuie, ori cine știe ce alte motive. Curiozitatea există, dorința la fel, dar rămâne o singură întrebare fără răspuns. Oare suntem pregătiți și pentru ce se întâmplă după? După ce iubirea dispare? Cu un răspuns destul de pesimist vine spectacolul „Efecte secundare” de la Teatrul unteatru, în cadrul Săptămânii Teatrului Tânăr de la Buzău.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

În premieră la Sala Pictura a Teatrului Naţional I.L. Caragiale, pe 22 şi 27 octombrie 2022, de la ora 20.00, „Cei drepţi” de Albert Camus, una dintre montările actualei stagiuni aşteptate cu un viu interes. O întâlnire artistică incitantă, plasată sub semnul excelenţei artistice. Regia: Mihai Măniuţiu. În distribuţie: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprișor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula. Decorul: Adrian Damian, costumele: Luiza Enescu. Muzica: Mihai Dobre.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

24
/10
/22

Teatrul Infinit deschide în noiembrie stagiunea de spectacole dedicată copiilor. Astfel, publicul se va putea bucura de spectacole precum ”Fata babei și fata moșneagului” pe 19 noiembrie și ”Hansel și Gretel„ pe 26 noiembrie. Pentru luna decembrie sunt prezăvute mai multe surprize ce vor fi comunicate publicului la momentul oportun.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.