Leonida Gem Session, în turneu la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonida-gem-session-in-turneu-la-bucuresti/

Astăzi, ora 19.00, spectacolul Leonida Gem Session, adaptare în cădere liberă după Caragiale, regia Gábor Tompa poate fi văzut la prima ediţie a festivalului internaţional Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|18 octombrie 2013

Astăzi, de la ora 19.00, spectacolul Leonida Gem Session, adaptare în cădere liberă după Caragiale, regia Gábor Tompa, poate fi văzut la prima ediţie a festivalului internațional Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara.

Fest(in) pe Bulevard este primul festival dedicat crizei, se desfășoară la București între 12-19 octombrie și are două secțiuni: „Bulevardul Comediei” şi „Criză teribilă, monşer!”.  Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Leonida Gem Session, va fi prezentat la Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara în cadrul secțiunii „Bulevardul Comediei”

Despre piesa Conu Leonida faţă cu reacţiunea și despre punerea sa în scenă, regizorul Gábor Tompa spunea  într-un interviu apărut în revista Teatrul azi: „Textul are o structură dublă: în prima parte este glorificată revoluţia, dar niciodată nu trece la acţiune, iar în a doua apare spaima enormă de adevărata revoluţie. M-am gândit că toată piesa ar putea fi un prilej extraordinar de a medita asupra acestor 24 de ani de la revoluţia din 1989, mai mulţi decât cei 17 ani de la tezele din Mangalia până la căderea lui Ceauşescu. Apoi, am auzit întâmplător la ştiri despre dosarul Leonida.”

O idee pentru un spectacol cu Leonida Gem Session

Referitor la spectacolul Leonida Gem Session, Gábor Tompa declara: „Mi-a venit ideea ca numele personajelor să fie numele conspirative ale acelora care au colaborat sau au lucrat direct cu Serviciile secrete. După părerea mea, una dintre problemele cu care ne confruntăm la ora actuală este blocarea procesului de a face transparent până la capăt cine au fost turnătorii din vremea comunismului şi cei ameninţaţi.”

Citiţi şi: Marinela Ţepuş, manager al Teatrului Nottara: „69% din publicul bucureştean de teatru vrea comedie“ 

Mesajul spectacolului este complex. Este vorba despre o poveste din care nici unul dintre noi nu se poate sustrage pentru că este vorba de istoria noastră comună. Regizorul a consultat mai multe dosare care l-au înspăimântat, după cum a declarat regizorul, prin banalitatea lor kafkiană: un personaj în viaţa căruia nu se întâmplă nimic, se plimbă cu o plasă goală în mână şi este filat de dimineaţa până seara. Astfel, regizorul a introdus noi personaje care „sunt, de fapt, fantomele acestei clase care nu poate dispărea atâta vreme cât procesul de transparentizare nu se întâmplă.”

Leonida Gem Session spectacol

Distribuţia spectacolului Leonida Gem Session

Despre personajele spectacolului Leonida Gem Session, regizorul spune: „Trăiesc într-un fel de buncăr în care ţin ritualuri nostalgice ale unei lumi care nu mai există. Singurul lucru care le periclitează existenţa este Caragiale pe care, însă, îl iau în derâdere. Dar, lumea adevărată, rece, a realului pătrunde în spaţiul lor, prin Safta, numită conspirativ Revoluţia. Am imaginat-o ca pe femeie de serviciu, cu o stare fizică şi psihică decăzută, oarecum autistă. Ea îi sperie de groază. Când îşi dau seama de cine le-a fost frică, încep să o batjocorească, să o violeze, să o dezonoreze şi fac un fel de celebrare cu gemuri. Şi la acest spectacol, Vasile Şirli a avut o contribuţie extraordinară. El a compus nişte muzici pentru orchestră dificile, dar foarte expresive.”

Din distribuția spectacolului Leonida Gem Session fac parte: András Hatházi, Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Róbert Laczkó Vass și Kati Panek. Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, dramaturgia de András Visky, muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, mișcarea scenică Ferenc Sinkó.

Info:

Recent, Gábor Tompa a obținut pentru montarea spectacolului Leonida Gem Session premiul pentru cel mai bun regizor la cea de a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.

Foto credit: Biro Istvan, Leonida Gem Session

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.