Leopoldina Bălănuţă şi Octavian Cotescu în „Moartea unui comis voiajor”, luni, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopoldina-balanuta-si-octavian-cotescu-in-moartea-unui-comis-voiajor-luni-la-tvr-2/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 21 iulie, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, în regia artistică şi adaptarea Sandei Manu (premiera tv: 1977).

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2014

„Eu nu spun că este un om grozav Willy Loman. N-a câştigat niciodată bani cu carul, numele lui n-a apărut niciodată în gazete, dar este o fiinţă omenească şi se întâmplă cu el un lucru groaznic. Aşa că trebuie să i se acorde atenţia cuvenită. ” (Linda despre Willy, în „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller)

Willy Loman şi-a dorit dintotdeauna recunoaştere şi bunăstare, celebrul „vis american”. Povara celor 36 de ani de muncă fără succesul aşteptat l-a transformat însă într-un om „abătut, de prisos şi trist”, aşa cum îl descrie chiar soţia lui, Linda, cea care-i stă alături cu răbdare, cu înţelegere şi cu optimism.

Drama familiei newyorkeze se aprofundează odată cu tentativa nereuşită a lui Willy de a-şi transfera postul de comis voiajor în oraşul de reşedinţă, cu eşecul relaţiei acestuia cu unul dintre fii, Biff, şi cu încercarea eşuată a acestuia din urmă şi a fratelui său, Happy, de a porni o afacere…

Leopoldina

Leopoldina Bălănuţă, în „Moartea unui comis voiajor”

În distribuţie: Octavian Cotescu (în rolul lui Willy Loman), Leopoldina Bălănuţă (Linda), Dan Condurache (Biff), Şerban Celea (Happy), Corado Negreanu (Ben), Aurel Cioranu (Charley), Constantin Cojocaru (Bernard), Tatiana Iekel (femeia), Nicolae Pomoje (Howard), Dorin Dron (Stanley), Valeria Ogăşanu (Domnişoara Forssythe), Vivian Alivizache (Letta), Gheorghe Şimonca (pianistul), Ioana Rodica Dianu (Jenny), Lavinia Jemma (secretara lui Howard), Camelia Mitoşeru (telefonista).

Costumele au fost realizate de Lia Manţoc, iar scenografia este semnată de Virgil Luscov.

În 1949, Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005) primea pentru „Death of a Salesman” (Moartea unui comis voiajor) Premiul Tony pentru excelenţă în teatru şi Premiul Pulitzer.

Foto cu Leopoldina Bălănuţă, Octavian Cotescu şi „Moartea unui comis voiajor” – TVR

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.